Kanadska kompanija BlackBerry objavila je da posle 14. godina prestaje sa proizvodnjom pametnih telefona te da će svoje poslovanje sada fokusirati na razvoj softvera i usluga!

Zbogom BlackBerry

BlackBerry koji je poznat po svojoj “Qwerty” tastaturi nije mogao da održi korak sa kompanijama Apple i Samsung koji su lideri na ovom tržištu i koji su najveći krivci za korišćenje ekrana osetljivih na dodir. Kompanija će se fokusirati na stvaranje softvera za mobilne telefone ali ne i same uređaje. Umesto toga, BlackBerry će ustupiti svoj brend drugim proizvođačima.

Odluka označava kraj jedne velike ere za kompaniju. Prema podacima iz 2009. godine, BlackBerry i Nokia su držali 70 odsto smartphone tržišta dok danas kompanija može da računa na zanemarljivih 1% tržišnog udela.

Kompanija je svojevremeno pokušala da promenom imena u BlackBerry a potom i prelaskom sa svog operativnog sistema BlackBerry 10 na Android OS ponovo osvoji srca kupaca, međutim to se nije dogodilo. Kompanije nikako nije uspevala da svoj odel pametnih telefona dovede na nivo profitabilnosti. U drugom kvartalu ove godine rezultati kompanije pokazali su neto gubitak od 372 miliona dolara.

Takođe, u februaru je WhatsApp objavio da ukida podršku za starije operativne sisteme uključujući BlackBerry OS i BlackBerry 10. Nekoliko meseci kasnije, Facebook i PayPal su takođe objavili da ukidaju podršku za BlackBerry.

Zbogom BlackBerry!