Ruski hakeri odgovorni su za najveću klik prevaru u istoriji sa kojom su inkasirali 5 miliona dolara dnevno!

haker

Grupa ruskih hakera izgradila je mrežu računara koji su simulirali ljudsko ponašanje na Internetu s ciljem da privuku lažni Web promet na svoje lažne sajtove a potom bi prijavljivali lažne klikove, klik prevara koja im što je dnevno donosila između 3 i 5 miliona dolara od najvećih oglašivača i izdavača.

Ovu farmu botova, nazvanu Methbot, prva je primetila sigurnosna kompanija White Ops krajem 2015. godine i ona uključuje više od 570.000 različitih IP adresa od kojih su mnoge lažno registrovane kao američki ISP, a raspoređene su na oko 1.000 posvećenih servera u data centrima u Holandiji i SAD.

Pre par dana je White Ops objavila izveštaj o Methbot iz kojeg se vidi da je kombinovani finansijski uticaj prevare nekoliko puta veći od dosadašnje najveće “bot-mreže” poznate kao ZeroAccess, otkrivene 2011. godine.

Svrha Methbot program bila je simulaciju normalnog ljudskog ponašanja kao što je klikanje za pokretanje i zaustavljanje videa te registrovanje lažnih prijava na sajtove poput Facebook-a. Na ovaj način generisan je Web promet i aktivnost koji su se prijavljivali oglasnim mrežama kao da su pravi.

Na visoko profilne sajtove koji imaju veliki Web promet i na kojima su postavljeni video oglasi oni bi usmerili svoje botove, stvarajući lažnu sliku tako što su te sajtove učitavali unutar svojih Node.js pretraživača, pregledali i klikali na oglase. Menjanjem svojih podataka koji se odnose na geografsku lokaciju i IP adresu (na raspolaganju su imali čak 571.904 IP adresa), ovi prevaranti su zahvaljujući CPM modelu oglašavanja od oglašivača uzeli milione dolara.

Za one koji ne znaju, kod modela oglašavanja “Cena po Impresiji” (CPM), vi koji se oglašavate na stranicama sa rezultatima pretraživanja platićete za svakih 1.000 impresija (prikazivanja) vašeg oglasa. Korisnik ne mora da klikne na vaš oglas, ovde se radi samo o tome da se oglas prikaže korisniku!

Preporučujemo vam članak “Plaćeno oglašavanje na pretraživačima”.

Kompanija White Ops u svom izveštaju navodi da se tvorci Methbot mreže nalaze u Rusiji te da su im na meti bila najskuplji oglasni prostori i neki od najvećih sajtova kao što su ESPN, Fortune, Huffington Post, Economist, CBS i Fox News. White Ops veruje da je Methobot uspeo da generiše između 200 i 300 miliona lažnih prikazivanja video oglasa dnevno!

Preporučujemo članak “Kako se boriti sa klik prevarom”.

U poređenju sa sličnim prevarama, Methbot je jedinstven jer se oslanjao na servere u data centrima umesto na botnet – računare i pametne telefone zaražene sa malware, kao što su ZeroAccess, Chameleon, Ponmocup, Million-Machine i HummingBad.

najvece klik prevare