Slovenačka kompanija Pipistrel, koja se bavi razvojem električnih aviona, prošle sedmice je potpisala dugoročni sporazum o saradnji sa kompanijom Uber u oblasti proizvodnje električnih VTOL letelica.

slovenacki pipistrel pravi leteci uber taksi

Uber je tehnološka kompanija osnovana 2009. godine u San Francisku koja za sebe tvrdi da je “evoluirala način na koji se sve kreće”. U suštini, radi se o sjajnoj mobilnoj aplikaciji koja deluje kao posrednik između samostalnih vozača i putnika. Ono što je revolucionarno jeste to da vi više ne treba da pozivate taksi, jednostavno preuzmete aplikaciju, kojoj ćete otkriti vašu trenutnu lokaciju i gde želite da idete. Izvršićete online plaćanje i sačekati vaš taksi koji će vas odvesti na željenu lokaciju.

Uber je za relativno kratko vreme iz korena promenio način na koji su poslovale kompanije za prevoz putnika. Uber je dostupan u 440 gradova i na šest kontinenata. O kakvoj se kompaniji radi govori podatak da je trenutna vrednost kompanije oko 70 milijardi dolara.

Cilj partnerstva sa slovenačkom kompanijom je da korisnici budućeg Uber servisa “Elevate Network“ mogu naručiti električnu Pipistrel VTOL letelicu gde god da se nalaze. Slovenački Pipistrel je izabran zbog svog iskustva u ovoj oblasti je se radi o jedinoj kompaniji na svetu koja se bavi proizvodnjom i prodajom električnih letelica.

Uber planira da stvori mrežu električnih VTOL letelica u svim većim gradovima širom sveta koje će omogućavati lični i kargo transport. Planirano je da Uber i Pipistrel do 2020. godine izrade i testiraju prve letelice ovog tipa.

Kompanija Pipistrel je saopštila da potpisana saradnja podrazumeva masovnu proizvodnju električnih letelica sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (Vertical Take Off and Landing, VTOL) kako bi se ispunili zahtevi za „bezbedan i pouzdan transport“.

Prema dogovoru, od slovenačke kompanije se očekuje da razvije letelicu koja će ispuniti zahteve za vertikalni urbani transport na kraćim destinacijama dok je Uber na sebe preuzeo razvoj softvera i hardvera za kontrolu vazdušnog prostora pomenutih letelica čiji će ključni zahtevi biti projektovanje interfejsa povezivosti sa konvencionalnom kontrolom letenja i regulatorima vazdušnog saobraćaja.

Ponosan sam i uzbuđen što je Uber prepoznao vrednost naše stručnosti i liderstva u domenu letenja na električni pogon. Ovo partnerstvo označava početak uzbudljivog putovanja ka potpuno novim načinima vazdušnog transporta na način koji ne samo što štedi vreme već i čuva okolinu,

izjavio je osnivač i direktor kompanije Pipistrel, Ivo Boskarol.