mp3

Jedan od najpoznatijih kompjuterskih formata odlazi u istoriju! Pomalo neočekivano, na iznenađenje mnogih, tvorci MP3 odlučili su da ovaj legendarni muzički format proglase zastarelim.

Više od dve decenije od prvog pojavljivanja MP3, nemački istraživački institut, tvorac ovog najpoznatijeg kompjuterskog muzičkog formata odlučio je napustiti ovaj legendarni muzički format okrećući se novim i kvalitetnijim formatima.

MP3 je i dalje veoma popularan među korisnicima, međutim, većina novih medijskih servisa kao što su streaming, TV i radio emitovanja koriste novi, kvalitetniji AAC format. Advanced Audio Codec (AAC) je u poređenju sa MP3 je daleko kvalitetniji muzički format koji dolazi sa više funkcionalnosti,

navodi se u saopštenju Fraunhofer Instituta.

Važno je istaći da je Fraunhofer Institut takođe učestvovao u razvoju AAC formata za koga sada možemo reći da je i “de facto standard za preuzimanje muzike i videa na mobilnim telefonima.

Razvoj legendarnog MP3 formata počeo je krajem 80-tih godina na Fraunhofer Institutu u Nemačkoj a prvi put je objavljen 1993. godine.

Iako je početni cilj bio pronaći efikasan način da se muzički signal prenese preko telefonske linije (stariji će se setiti modema 56K), tim od šest istraživača na kraju je uspeo razviti MP3 kod koji je postao standardni format za audio i online preuzimanje muzike.

Svoj vrhunac MP3 format je doživeo krajem devedesetih godina kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. Važno je znati da je MP3 format zauzimao samo 10 odsto prostora za skladištenje fajlova što je u to vreme bilo značajno smanjenje.

Ovo napuštanje MP3 formata od strane Fraunhofer Instituta ne podrazumeva gašenje ovog formata niti da će se prestati koristiti. Veliki broj korisnika i dalje uživa i uživaće još dugo slušajući omiljenu muziku u MP3 formatu.

Ono što podrazumeva jeste da će sada programeri moći koristiti ovaj format u svojim projektima bez plaćanja autorske naknade.