Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Wanna Decryptor: Najopasniji virus do sada

sa jednim komentarom

U skoro stotinu zemalja širom svijeta izveden je veliki hakerski napad kojim se od žrtava zahtijeva plaćanje u zamjenu za vraćanje njihovih podataka. Najgora stvar u svemu tome je činjenica da novi zlonamerni kod blokira pristup operacijskom sustavu Windows sve dok žrtva ne plati 275 eura u Bitcoin valuti.

Wanna Decryptor na hrvatskom

Nakon tri dana ovaj ransomware malware pod nazivom “Wanna Decryptor” (ili WannaCry) će duplirati traženu sumu a nakon sedam dana vaše blokirane datoteke će biti izbrisane ako se otkupnina ne plati.

Vaši važni fajlovi su zaključani. Ako pokušavate da pronađete način da ponovo dođete do vaših podataka, ne gubite vrijeme. Nitko ne može oporaviti vaše datoteke bez naše usluge za dešifrovanje,

stoji u poruci koja se pojavljuje na kompjuterima širom svijeta.

Hakeri traže uplatu 275 evra (300 dolara) do 19. maja inače će svi podaci u kompjuteru biti izbrisani.

IT stručnjaci smatraju da je “Wanna Decryptor” najopasniji virus na internetu koji može da načini veliku štetu. On ne samo da blokira pristup operativnom sustavu i hard disku već i šifrira podataka na svim uređajima koji su putem USB-a spojeni na računalo (USB memory stick, vanjskih tvrdi diskovi i slično).

Ransomware malware “Wanna Decryptor” koristi ranjivost u Windows SMB protokolu. U kompjuter ulazi putem privitka u neželjenim mejlovima, a čim se otvori odmah počinje sa šifrovanjem podataka. Ovaj zlonamjerni kod stvara šifrovane kopije podataka u kompjuteru žrtve nakon čega briše originale. Zbog toga ostaju samo šifrovane kopije kojima nije moguće pristupiti bez ključa za dešifrovanje. Šifrovanje traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od količine podataka koja se nalazi u kompjuteru.

Budući da vaše datoteke ne možete vratiti bez plaćanja otkupnine, preporučujemo vam dodatni oprez prilikom otvaranja datoteka koje ste primili od nepoznatih pošiljatelja. Ako nema potrebe za otvaranjem neke datoteke koju ste primili od nepoznatog pošiljaoca onda jednostavno ne klikajte na nju. Također, pametno bi bilo da napravite sigurnosne kopije datoteka u Cloud-u (u oblaku), kako bi vaši podaci bili na sigurnom od djelovanja zlonamjernog koda.

Preporučujemo da pročitate članak “Cloud servisi sa kojima možete besplatno dobiti 100 GB prostora za pohranu datoteka” .

Written by Slavnic Predrag

13 Maja, 2017 at 8:13 pm

Jedan odgovor to 'Wanna Decryptor: Najopasniji virus do sada'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Wanna Decryptor: Najopasniji virus do sada'.

  1. […] Nedavno je ransomware malware pod nazivom “Wanna Decryptor” postao planetarno popularan kao najopasniji virus do sada. Zato vam je potreban softver za sigurno kopiranje (backup) vaših podataka. Google Drive je […]

Ostavi komentar