Bitcoin je najpopularnija kripto-valuta čija cijena u posljednje vrijeme raste astronomskom brzinom. Međutim, Bitcoin nije jedina kripto-valuta koja zadnjih dana privlači ogromnu pažnju investitora. Litecoin i Ethereum, posljednji tjedan rastu brže od Bitcoin-a.

litecoin

Obim trgovanja bio je tako intenzivan da je jedna od vodećih kripto-burzi (usluga za razmjenu kriptovaluta), Coinbase morala nekoliko puta da obustavlja trgovanje. Prodaja i kupovina Ethereum-a bila je privremeno onemogućena oko 40 minuta a Litecoin-a oko 90 minuta.

Cijena Ethereum-a posljednjih nekoliko dana porasla je za gotovo 35 % na trenutnu vrijednost od 650 dolara. Ethereum je Blockchain mreža koja svojim korisnicima  omogućava pokretanje računalnih programa zvanih “pametni ugovori”.

Litecoin je s druge strane vidio još veći rast, skočivši 150 %, sa 130 na 310 dolara u samo nekoliko dana. Litecoin je dosta sličan Bitcoin-u ali je u stanju da mnogo brže potvrđuje transakcije.

Preporučujemo da pročitate članak: “Investirajte u kripto-valute: 10 najvrednijih kripto-valuta”.

Trenutno postoji više od tisuću kripto-valuta vrijednih 500 milijardi dolara. Tržišna vrijednost svih Bitcoin-a je gotovo 300 milijardi dolara međutim, vrijednost ostalih kripto-valute također je značajno porasla, trenutno vrijede 200 milijardi dolara. Rast cijena Litecoina i Ethereum-a dio su generalnog rasta cijena kripto-valuta. CoinMarketCap pokazuje rast cijena gotovo svih kripto-valuta u posljednja 24 sata.

Jedan od razloga svakako je drastičan rast publiciteta Bitcoin-a koji je privukao veliki broj novih investitora, što je uzrokovalo rast transakcijskih naknada na skoro 25 dolara. S druge strane, Litecoin mreža trenutno naplaćuje oko 0,25 dolara za obavljanje transakcije. Može se zaključiti da su mnogi zainteresirani za investiranje u kripto-valute ali su također i zabrinuti zbog ograničene propusnosti Bitcoina, možda je upravo to razlog zašto su se odlučili za investiranje u druge kripto-valute.

Preporućujemo vam članak: “Kriptovalute, majning, ICO: Sve što treba da znate o tržištu vrijednom preko 200 milijardi dolara”,