Poslednjih godina kripto valuta Bitcoin raste fantastičnom brzinom. Nakon početnog sarkazma, investitori i veliki mediji širom sveta odjednom su počeli odobravati ulaganja u Bitcoin ali i ostale kripto valute.

kripto-valute

Pre šest godina smo objavili članak: “Bitcoin virtuelna valuta svrstana u jedan od najopasnijih projekata”, tadašnja vrednost najpopularnije kripto-valute bila je 6,7 dolara a danas iznosi nešto više od 2.800 dolara!

Zamislite koliku bi zaradu ostvarili da ste se tada odlučili investirati u Bitcoin!

Ako ste zainteresovani za investiranje u kripto-valute, sada je dobar trenutak za to. Bitcoin je u strahovitim naletu a takođe i niz drugih digitalnih valuta postaju sve popularnije širom sveta. Postoji mnogo razloga zašto investirati u digitalne valute a visoka zarada je svakako najbitniji. Velika nestalnost digitalnih valuta je prilika za ostvarivanje velike zarade. Velika nestalnost valute takođe predstavlja i veliki rizik za vašu investiciju.

Svi oni koji se odluče za kupovinu kripto-valuta naći će se u problemu da ne znaju gde da počnu. Sajtovi kao što Coinbase, Bitstamp, Cryptsy i BitPanda omogućavaju korisnicima da na jednostavan način kupe, drže ili prodaju glavne kripto-valute.

Ono što svakako moramo naglasiti jeste da je od izuzetne važnosti da pre bilo kakve kupovine ili prodaje kripto-valuta dobro proverite sajtove preko kojih to obavljate.

Preporučujemo da pročitate vrlo zanimljive i korisne članke: “Zarada na Internetu: Rudarenje kripto-valuta” i “Kako ukloniti trojanski virus za rudarenje kripto-valuta sa vašeg računara“.

Online novčanik za kripto-valute?

Postoji nekoliko različitih online novčanika, neki vam dozvoljavaju da u njima čuvate samo jednu vrstu digitalne valute, dok vam drugi dozvoljavaju da u njima čuvate različite vrste digitalnih valuta. Svaki sajt za razmenu kripto-valuta vam nudi novčanik koji se može preuzeti. Novčanik dolazi sa jedinstvenom adresom novčanika koju ćete koristiti za primanje digitalnih valuta od drugih ljudi.

online novcanik

Kako kupiti kripto-valutu na sajtu za razmenu digitalnih valuta?

Najbolji način za kupovinu i prodaju kripto-valuta je posredstvom sajtova za razmenu digitalnih valuta. Potrebno je da otvorite račun na pouzdanom sajtu i preuzmete novčanik a potom odaberete način plaćanja za prenos sredstava prodavcu digitalne valute, na primer kreditna kartica ili transfer sa bankovnog računa. Nakon što ste prebacili sredstva na vaš online račun, ostaje da izaberete valutu koju želite kupiti.

Cena kripto-valuta može da varira na različitim sajtovima. Vreme potrebno da se transakcija obavi zavisiće od vaše cene (imate mogućnost da ponudite cenu po kojoj želite da kupite) i vrste kripto-valute koju želite da kupite. Može da traje nekoliko sekundi, minuta ili do sat vremena.

Nakon što sistem sajta za razmenu valuta pronađe prodavca koji pristaje na vašu cenu, kripto-valuta će će biti poslana u vaš novčanik a novac prodavcu.

Drugi načini kupovine kripto-valuta

Jedan od načina kupovine kripto-valuta je preko online zajednica. Cena na forumima je slična ili nešto niža od cene na sajtovima za razmenu digitalnih valuta. Nakon što ste pronašli i dogovorili se sa prodavačem, ostaje da razmenite adrese novčanika koko bi vi primiti kripto-valutu a prodavac novac. E sad, treba reći da je ovo veoma rizičan način kupovine jer se može desiti da prodavac nakon što mu platite odluči da vam ne pošalje kripto-valutu u vaš online novčanik.

Što se tiče našeg regiona, recimo Bitcoin je moguće kupiti na Bitcoin bankomatima u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Listu Bitcoin bankomata po državama možete pronaći na sajtu www.coinatmradar.com/countries/. Takođe, super stvar je da Bitcoin u Sloveniji možete kupiti i na benzinskim pumpama Petrol.

Najvrednije kripto-valute

U ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko najvrednijih kripto-valuta po tržišnoj kapitalizaciji. Mnogo više digitalnih valuta možete pronaći na sajtu www.coinmarketcap.com

5 najpopularnijih kripto-valuta

Bitcoin – Kripto-valuta Bitcoin debitovala je 2008. godine a predstavila ga je osoba koja koristi pseudonim Satoshi Nakamoto u naučnom radu pod nazivom Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Trenutna tržišna kapitalizacija Bitcoin-a je 40 milijardi evra, njegova trenutna cena je 2427,56 evra i trenutno je u opticaju 16,4 miliona Bitcoin-a.

U proteklih mesec dana, Bitcoin je dobio veću pažnju medija nego 2013. godine kada je interesovanje za Bitcoin dostiglo vrhunac. Medijske kompanije i investicione firme u Južnoj Koreji, Indiji, Australiji i Japanu su otvorile pitanje Bitcoin-a kao rezervne valute u budućnosti ali i kao alternativnog monetarnog i finansijskog sistema. Prema njima, ako održi svoj sadašnji eksponencijalni rast Bitcoin bi u narednih 10 godina mogao mnogim državama da postane rezervna valuta (umesto američkog dolara).

Tokom protekle dve godine, Bitcoin je promenio sliku o sebi kao opasnoj, nelegalnoj valuti koju koriste samo kriminalci kako bi sakrili i oprali svoj novac. Slika o Bitcoin-u se drastično promenila zbog naglog porasta ulaganje u ovu kripto valutu i njenog globalnog prihvatanja i usvajanja.

Sve veći broj investitora i korisnika su počeli shvatati da transparentna priroda Bitcoina onemogućava kripto valutu da bude potpuno anonimna, što će reći da je Bitcoin transakcije moguće pratiti!

Japan je verovatno vodeća zemlja kada je u pitanju usvajanje Bitcoin-a. Vodeće avio-kompanije, trgovci elektronskih uređaja i neki od najpoznatijih i najuticajnijih kompanija u zemlji prihvataju Bitcoin kao digitalnu valutu. Ukoliko se nastavi ovaj trend usvajanja Bitcoin-a od strane japanskih kompanija, uskoro bi više od 300.000 japanskih trgovca trebalo prihvatati Bitcoin kao zvanični način plaćanja.

Ono što svakako treba istaći jeste da Bitcoin nije jedina kripto valuta. Druga najvrednija kripto valuta je Ethereum. Iako je vrednost Bitcoin-a udvostručena u 2017. godini, vrednost Ethereum-a je skočila frapantnih 2.000 odsto.

Ethereum – Ethereum je debitovao polovinom 2015. godine. Njegova trenutna tržišna kapitalizacija je 28,6 milijardi evra, trenutna cena 308,46 i trenutno je u opticaju 92,7 miliona Ethereum.

Ethereum je decentralizovana platforma zadužena za “pametne ugovore” (smart contracts), aplikacije koje rade baš onako kako su programirane, bez mogućnosti bilo kakvog kašnjenja, cenzure, prevare ili uplitanja treće strane.

Površno gledajući, Ethereum i Bitcoin imaju dosta sličnosti. Obe kripto-valute koriste “blockchain” tehnologiju, decentralizovanu javnu evidenciju o svim transakcijama koja je srž bezbednosnih funkcija obe kripto-valute. Međutim, ako malo zagrebemo po površini primetićemo da su ove dve kripto-valute potpuno drugačije i što se tiče dizajna i samoga korišćenja.

Bitcoin prvenstveno služi kao valuta za plaćanje dok je Ethereum blockchain dizajniran da omogući mnogo više funkcija koje bi bile od koristi korporativnom, poslovnom svetu. Primarna osobina Ethereum-a koja je privukla interes korporacija je njena podrška “pametnim ugovorima”.

Pametni ugovori su računarski algoritmi koji automatski izvršavaju uslove ugovora čim se ispune zadati uslovi. Drugim rečima, ono šta Bitcoin radi za plaćanje to Ethereum radi za sve što ima veze sa programiranjem i računarstvom. Na primer, na Ethereum platformi možete hostovati “crowdfunding” kampanje ili bilo koju vrstu “pametnih ugovora”.

Cilj Ethereum-a je decentralizovanje Interneta i mora se priznati da barem za sada ima veoma dobre šanse da postane “novi Internet”, ali bukvalno. Ethereum platforma bi jednog dana mogla da zameni mnogo tehnologija i načina koje sada koristimo za hostovanje i izvršavanje koda online.

Ono što takođe treba znati jeste da su velike korporacije među kojima se ističu JPMorgan, Microsoft i Intel, formirali Enterprise Ethereum Alliance (EEA), mrežu za povezivanje velikih kompanija koje rade na projektima sa Ethereum blockchain.

Tržišna kapitalizacija Bitcoin-a je 40 milijardi evra što je skoro duplo više od Ethereum-a međutim, mnogi investitori vide ogroman potencijal i moć u korporativnom angažovanju sa Ethereum-om i mogućnostima koje pružaju pametni ugovori.

Ripple – Ripple Transaction Protocol (RTXP) ili Ripple protokol izgrađen je na distribuiranom open-source Internet protokolu i izvornoj valuti nazvanoj XRP (ripples). Authur Britto, Ryan Fugger i David Schwartz su objavili Ripple 2012. godine, navodeći da on omogućava sigurne globalne finansijske transakcije bilo koje veličine koje se obavljaju trenutno i bez naknade.

Ripple sve više koriste banke i platne mreže. Među najpoznatijim korisnicima su UniCredit, UBS i Santander.

Njegova tržišna kapitalizacija je 10,3 milijarde evra, trenutna cena je 0,2687 evra a u opticaju se nalazi nešto više od 38 milijardi.

Litecoin – Charles Lee, bivši zaposlenik kompanije Google, predstavio je Litecoin krajem 2011. godine. Litecoin je P2P Internet valuta koja omogućava trenutnu i skoro besplatno plaćanje svima na svetu. Litecoin je open-source, globalna mreža plaćanja koja je u potpunosti decentralizovana. Iako je tehnički skoro identičan Bitcoin-u, Litecoin ipak donosi neka tehnička poboljšanja kao što je povećanje količine transakcija koje se mogu obraditi u određenom vremenu, što utiče na smanjenje potencijalnih uskih grla. Takođe, troškovi plaćanja skoro da i ne postoje skoro da nulu troškove plaćanja a isplate su približno četiri puta brže od Bitcoin-a.

Njegova tržišna kapitalizacija je 2,2 milijarde evra, trenutna cena 43,26 evra, a u opticaju je više od 51 milion Litecoin.

Ethereum Classic – Ethereum Classic je poput Ethereum-a decentralizovana platforma zadužena za “pametne ugovore” (smart contracts), aplikacije koje rade baš onako kako su programirane, bez mogućnosti bilo kakvog kašnjenja, cenzure, prevare ili uplitanja treće strane. Ethereum Classic je nastavak originalnog Ethereum “blockchain-a”, klasična verzija čuva nepromenjenu istoriju, bez spoljnih smetnji i subjektivnih promena nastalih kao posledica transakcija.

Ethereum Classic ima tržišnu kapitalizaciju od 1,7 milijardi evra, trenutna cena mu je 19,15 evra a u opticaju nešto manje od 93 miliona jedinica digitalne valute.

NEM – NEM je peer-to-peer kripto-valuta i “blockchain” platforma pokrenuta početkom 2015. godine. NEM uvodi nove funkcije u “blockchain” tehnologiju kao što je njen algoritam dokazivanja važnosti (POI, proof-of-importance), račune sa više potpisa, šifrovane poruke i Eigentrust ++ sistem reputacije. Njegova tržišna kapitalizacija iznosi skoro 1,5 milijardi evra, trenutna cena je 0,166 evra i u opticaju je 9 milijardi NEM.

Dash – Ranije poznat kao Darkcoin i XCoin, debitova je početkom 2014. godine. Njegova tržišna kapitalizacija je 1,2 milijarde evra, trenutna cena je 163,24 evra, a u opticaju 7,3 miliona Dash.

IOTA – Radi se o prvoj kripto-valuti koja ne koristi “blockchain” tehnologiju. IOTA koristi “Tangle”, koji se zasniva na DAG (usmerenim acikličnim grafikonima) tehnologiji koja omogućava razne funkcije a ključne su: transakcije bez troškova, beskonačna skalabilnost ili offline transakcije.
Kod tradicionalne “blockchain” tehnologije, različite transakcije su uvezene u svaki blok pre nego što ovaj paket transakcija potvrde rudari (miners). Kod “Tangle” tehnologije, svaka pojedinačna transakcija stvara novi blok koji sam sebe potvrđuje.

Tržišna kapitalizacije je nešto veća od milijardu evra, trenutna cena 0,3757 evra dok je u opticaju nešto više od 2,7 milijardi jedinica ove digitalne valute.

BitShares – Tržišna kapitalizacija nemačke kompanije koja se fokusira na “blockchain” tehnologiji je 725 miliona evra, trenutna cena 0,2793 evra, a u opticaju je skoro 2,6 milijardi jedinica ove kripto-valute.

Monero – Monero je open-source kripto-valuta kreirana polovinom 2014. godine sa fokusom na privatnost, decentralizaciju i skalabilnost. Za razliku od mnogih kripto-valuta za koje se može reći da su klon izvornog Bitcoin koda, Monero koristi CryptoNote protokol, koji je inicijalno koristio Bytecoin (kripto-valuta iz koje je proistekao Monero).

Konceptualno, CryptoNote protokol je evolucija ideja koja stoji iza Bitcoina, obe kripto-valute su na neki način slične a ipak tako različite. Glavna razlika između dve tehnologije je ta da je značajno teže pratiti digitalne valuta koje se baziraju na CryptoNote protokolu nego sve one koje na neki način predstavljaju klon Bitcoin koda. S obzirom da CryptoNote kod nije nastao iz Bitcoina koda postoji značajna razlika i u unutrašnjim algoritmima kao što su recimo rekalkulacije novog nivoa težine ili nove veličine bloka.

Oprez pri investiranju u digitalne valute

Veoma je važno dobro razmisliti pre nego što se upustite u investiranje u digitalne valute. Mnogo je razloga zašto investirati u digitalne valute ali isto tako veliki broj je onih zbog kojih morate biti veoma oprezni. Naime, prema istraživanju iz 2013. godine, 45 % online tržišta za razmenu digitalnih valuta je propalo zajedno sa novcem klijenata! To sada mnogo bolje izgleda ali smo to ipak morali spomenuti kao razlog za dodatni oprez.

Poznati investitor Warren Buffett takođe upozorava na ulaganje u kripto-valute navodeći opasnost od toga da bi ovaj prenaduvani balon mogao pući.

Bilo kako bilo, kripto-valute nude ogromnu mogućnost za zaradu. Kao što smo na početku već rekli: Koliko bi zaradili da ste kupili Bitcoin pre šest godina kada mu je vrednost bila je 6,7 dolara?

Trenutni trend rasta najpopularnijih kripto-valuta je fenomenalan. Razmislite o tome da budete deo trenda!