Na vaše mobilne uređaje zlonamjerni programi (malware) ne mogu utjecati na isti način kao na sustav Windows međutim, oni će i dalje biti ranjivi na niz drugih prijetnji kao što su: zlonamjerna Web lokacija, dosadni oglasi, Web trackeri ili da su vam ukrali uređaj. Srećom, postoji veliki broj sigurnosni programa koji vam mogu pomoći da se zaštitite od ovih prijetnji.

avtest_2

Preporučujemo članak “Kako ukloniti trojanski virus za rudarenje kripto-valuta sa vašeg računara“.

U ovom članku predstavit ćemo vam trenutno najbolju Android i iOS sigurnosnu zaštitu.

Neovisni njemački AV-TEST Institut, koji se bavi istraživanjima vezanim za IT i protuvirusnu sigurnost, nedavno je objavio svoje rezultate testiranja 20 sigurnosnih aplikacija za Android uređaje.

Generalno, poboljšan je industrijski prosjek za otkrivanje najnovijih zlonamjernih programa (malware) za Android u stvarnom vremenu i otkrivanje zlonamjernih programa otkrivenih u posljednja četiri tjedna. Što se tiče otkrivanja najnovijih zlonamjernih programa prosjek je povećan sa 94,8 posto na 97,8 posto a otkrivanje zlonamjernih programa otkrivenih u posljednja četiri tjedna sa 96,9 posto na 98,5 posto.

Android protuvirusi koji su dobili savršenu ocjenu su:

AVG AntiVirus Free

U istraživanju AV-TEST Instituta AVG AntiVirus Free imao je savršenu stopu otkrivanja od 100 posto za otkrivanje zlonamjernih programa u stvarnom vremenu i nedavno otkrivenih zlonamjernih programa.  AVG AntiVirus Free nije davao lažna upozorenja. Ima pristojan skup značajki, uključujući protuprovalnu zaštitu, blokiranje poziva, zaključavanje aplikacija, Wi-Fi sigurnost i sigurnosno kopiranje osobnih podataka. Radi se o doista sjajnoj protuvirusnoj zaštiti za Android kojoj jedino nedostaje filtriranje poruka, roditeljska kontrola i šifriranje.

avtest_1

G Data Internet Security Version 26.1

G Data Internet Security nudi više značajki od većine svojih konkurenata. Između ostalih to su: daljinsko zaključavanje, brisanje i lociranje, blokiranje poziva, filtriranje poruka, sigurno pregledavanje, roditeljska kontrola i podršku za sve enkripcije.

Jedino što nedostaje G Data Internet Security je spremanje osobnih podataka na SD karticu ili pohrana u oblaku (Cloud).  Izvrsna ocjena upotrebljivosti nije se negativno odrazila na trajanje baterije, performanse uređaja ili na generiranje previše prometa. Nema lažnih upozorenja prilikom instaliranja i upotrebe legitimnih aplikacija s Google Play i trgovina aplikacija treće strane.

PSafe DFNDR 5.2

PSafe DFNDR je dobio savršenu ocjenu 100% za otkrivanja zlonamjernih programa u stvarnom vremenu i otkrivenje prijetnji koje su se pojavile u protekla četiri tjedna. DFNDR nudi sigurno pregledavanje i zaštitu od krađe identiteta, kao i mogućnost blokiranja poziva određenih ili nepoznatih brojeva. Također, nudi protuprovalne mogućnosti kao što je daljinsko zaključavanje, brisanje ili lociranje uređaja.

DFNDR je također dobio visoke ocjene jer ne utječe na trajanje baterije, usporavanje uređaja tijekom normalne uporabe ili generiranje prevelikog promet. Nema lažnih upozorenja tijekom instalacije i upotrebe aplikacija s Google Play ili trgovina aplikacija treće strane.

Tencent WeSecure 1.4

Tencent WeSecure vam nudi značajke kao što su: blokada poziva, sigurna zaštita od pregledavanja tj.  zaštitu od krađe identiteta i mogućnost kopiranja osobnih podataka na SD karticu ili oblak (Cloud). Nema lažnih upozorenja tijekom instalacije niti utječe na trajanje baterije, brzinu uređaja tijekom normalne uporabe ili generiranje prevelikog promet.

Ono što nedostaje u poređenju s konkurentima je daljinsko zaključavanje, brisanje i lociranje.

Trend Micro Mobile Security and Antivirus 9.1

Trend Micro Mobile Security i Antivirus vam nudi veliki broj značajki poput: blokiranje poziva, filtriranje poruka, sigurno pregledavanje i zaštita protiv krađe identiteta i roditeljska kontrola. Osim toga, tu je i skener privatnosti i zaštita mreže.

Što se tiče Apple iOS uređaja, trenutno najbolje ocjene sigurnosti imaju:

Avira Mobile Security

Avira je jedan od najučinkovitijih antivirusnih programa za računala, i iako Avira Mobile Security nema isti fokus za lov na zlonamjerne programe,ona također nudi veliki broj korisnih značajki. Između ostalih tu su: Sigurno pregledavanje i zaštita protiv krađe identiteta i mogućnost kopiranja osobnih podataka na Google Drive ili Dropbox.

Tu su i vrlo praktičani alati za upravljanje koji omogućuju analizu memorije i pohrane, pružaju izvješća nadzora koji se odnose na najnovije sigurnosne događaje, a paket je zaokružen jednostavnim modulom za zaštitu od krađe.

Glavne odlike Avira Mobile Security su da je potpuno besplatan sigurnosni program, blokira zlonamjerna Web mjesta i upozorava u slučaju hakiranja računa.

McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security vam nudi standardne značajke poput  zaštite od krađe, sigurnosno kopiranje kontakata (backup), sigurna lokalna pohrana za medijske datoteke ali i neke vrlo karakteristične kao što je Media Vault koja skriva vaše fotografije i videozapise. To nije neobično, ali možete izravno snimiti fotografije ili videozapise iz aplikacije i automatski ih kriptirati i pohraniti u trezor. Također, možete brzo ponovo otvoriti trezor s Touch ID ili Face ID na iPhone X.

Značajke protiv krađe nudi standardne opcije za praćenje vašeg uređaja na mapi uz aktiviranje daljinskog alarma koji se čuje čak i u tihom načinu rada. Ali tu je i značajka CaptureCam koja vam omogućuje da fotografirate i pošaljete e-poštom svakoga tko pokušava ući u vaš telefon. Aplikacija može spremiti lokaciju uređaja čak i kada je baterija skoro prazna, što vam daje mnogo veće šanse za praćenje.

Bonus značajke uključuju automatski backup kontakata, daljinsko brisanje kontakata ukoliko je vaš uređaj ukraden i indikator baterije koji omogućuje provjeru razine baterije vašeg iPhone na vašem Apple Watch-u.

Ono što je također veoma važno jeste da je McAfee Mobile Security besplatan sigurnosni program.

Mobile Security & Anti-Theft Protection for iPhone

Mobile Security je popularna freemium aplikacija koja nudi zanimljivu mješavinu značajki koje se odnose na privatnosti i sigurnost.

Vault  je besplatan alat za sigurno skrivanje vaših najpovjerljivijih datoteke i fotografija. Safe Browser je također besplatna značajka koja vam omogućuje privatno surfanje bez oglasa a sigurnosni alarm ima za cilj spriječiti krađu uređaja.

Nadogradnjom na Premium, koja košta od 8,99 dolara mjesečno, dobivate sigurnosno kopiranje na oblak i “vrhunsku VPN sigurnost”. Korištenje VPN-a više je o privatnosti nego o sigurnosti, no Mobile Security tvrdi da VPN može “identificirati nesigurne Web lokacije i konekcije i blokirati ih” prije nego što mogu uzrokovati štetu.

Mobile Security vam nudi trodnevnu trial verziju koja vam omogućuje da pokrenete vlastite testove prije nego što se odlučite za plaćenu,  iako je za većinu korisnika dovoljna i besplatna verzija ovog sigurnosnog programa.