Trenutno se Internetu uglavnom pristupa putem računala, pametnih telefona i tablica, ali stvari bi se mogle u sljedećih nekoliko godina znatno promjeniti. Mozilla vjeruje da će budućnost biti pod snažnim utjecajem virtualne i proširene stvarnosti pa se stoga odlučila raditi na novoj vrsti Web preglednika. Firefox Reality preglednik je osmišljen za prikazivanje sadržaja virtualne stvarnosti (VR) i sadržaja proširene stvarnosti (AR).

Firefox Reality novi Mozilla preglednik za prikazivanje sadržaja virtualne i prosirene stvarnosti

U najavama preglednika, Mozilla je otkrila nekoliko ključnih detalja kao što je činjenica da će to biti open source i cross-platforma. Mozilla se također obvezala na poštivanje privatnosti korisnika, priznajući kako još uvijek nema sve odgovore o tome kako će privatnost izgledati u tom novom okruženju, ali obećavaju da će ostati predana pronalaženju ispravnog rješenja.

Ovo je prvi korak u našem dugoročnom planu s kojim želimo korisnicima dati potpuno novo iskustvo na uzbudljivoj novoj platformi,

navodi se u priopćenju Mozilla.

Firefox Reality preglednik će biti izgrađen na postojećem Firefox-u, koji je krajem prošle godine revitaliziran u “Quantum”, i proširen s timom zaduženim za “Servo”, rendering engine-u na kojem Mozilla radi od 2013. godine. Firefox Reality je napisan s programskim jezikom Rust, koji je stvoren u okviru kompanije Mozilla.

Kompanija navodi da je “Servo” zamišljen kao zamjena za Firefox dugogodišni Gecko engine.

Uzeli smo postojeću Firefox Web tehnologiju koju smo pojačali s Servo, našim eksperimentalnim Web engine,

navodi se u priopćenju Mozilla.

Trenutačno se Firefox Reality pokreće samo u developer modu i na dva uređaja, Google Daydream i Samsung i Ocular Gear VR.

Firefox Reality je nešto novo što bi trebalo da ima široku primjenu ali još uvijek postoji obilje nepoznanica koje treba riješiti u nadolazećim godinama. Kako ćete recimo tipkati u virtualnom svijetu? Kako ćete izraziti emocije ili pogledati milijarde postojećih 2D Web stranica i novog 3D sadržaja? Kako će se virtualni svijet mapirati i tko će kontrolirati ono što vidite?

To je uzbudljivo vrijeme, posebno za one koji su se umorili od postojećih iskustava. S aspekta dizajna i interaktivnog stajališta, sve će biti opet novo s virtualnom i proširenom stvarnosti, naravno uz pretpostavku da će ove tehnologije doista imati vrlo široku primjenu među korisnicima.
Izvorni kod Firefox Reality možete spronaći na GitHub, a Mozilla također potiče sve korisnike da slijede njen blog “Mixed Reality“, na kojem mogu pronaći novosti i veoma zanimljive članke koji se tiču virtualne i proširene stvarnosti.