Mnoge kompanije su bile žrtve hakera koji su im prouzročili ogromnu štetu. Kako bi se spriječile buduće napade, velike kompanije obično pokreću program “bug bounty program” putem kojega plaćaju etičkim hakerima da otkriju ranjivosti (bugove) u njihovom softveru.

U suradnji s “bug-busting” platformom HackerOne, kompanija Sony  predstavila je svoj “bug bounty” program za pronalaženje i popravljanje ranjivosti na PlayStation 4 konzoli za igranje u kojem mogu učestvovati svi koji bi htjeli testirati sigurnost jedne od najpopularnijih konzola za igranje.

HackerOne platformu su pokrenuli sami hakeri koje pokreće strast da učine Internet sigurnijim. Platforma surađuje s globalnom hakerskom zajednicom kako bi otkrili najrelevantnija sigurnosna pitanja prije nego što ih iskoriste zločinci. Trenutno aktivne “bug bounty” programe pogledajte na HackerOne stranici.

Sony je još jedna u nizu kompanija koja je lansirala svoj “bug bounty program”. Japanski elektronski gigant nudi 50.000 dolara za pronalaženje kritičnih ranjivosti na konzoli PlayStationu 4.

Na Web stranici HackerOne navodi se da za uočavanje kritične ranjivosti u PlayStation mreži možete dobiti maksimalnu nagradu od 3000 dolara, dok korisnik koji prijavi ranjivost (bug) niskog prioriteta ispunjava uvjete za dodjelu nagrade od 100 dolara. Ako vas više zanima otkrivanje ranjivosti u PlayStation 4, najviša nagrada je 50.000 dolara, dok otkrivanje ranjivosti niskog prioriteta na konzoli može donijeti 500 dolara.

HackerOne navodi da je već isplaćeno 173.900 dolara u sklopu “bug bounty program”. U zadnja tri mjeseca prijavljeno je više od 154 potencijalne ranjivosti.

Što se tiče opsega “bug bounty programa” kompanija Sony ističe da program pokriva PlayStation 4 sustav, operativni sustav, dodatke i PlayStation Network.

Stoga, ako ste vješti, etični haker ili zaljubljenik u PlayStation igrice, ovo bi vam mogla biti jedna od najboljih šansi da zaradite novac dok igrate igrice na jednoj od najpopularnijih konzola, PlayStation 4.

Više pojedinosti o Sony “bug bounty programu” možete pronaći ovdje.