Zadnjih godina došlo je do ekspolozije tehnologija koje pokreću savremeni svet, stoga je i učenje programskih jezika postalo izuzetno popularno. Veliki je broj onih koji žele naučiti programirati kako bi mogli zakucati na vrata nekih od najatraktivnijih zanimanja u ogromnoj ponudi poslova na globalnom nivou.

OnlineTrziste.com: 20 najpopularnijih programskih jezika

Preporučujemo da pročitate članak: Usavršavanje i spoznaja vještina sa edukacijom podobnom za online poslovanje 2/4

U ovom članku vam želimo predstaviti najpopularnije programske jezike na svetu.

TIOBE je objavio listu 20 najpopularnijih programskih jezika koja se zasniva na podacima prikupljenim iz  različitih izvora: Google, Yahoo, Bing, Wikipedia, Amazon, Baidu, YouTube, broj IT inženjera širom sveta, kursevi programiranja koji se najviše trže, itd..

Preporučujemo izuzetno popularan članak: Zarada na Internetu i rad od kuće: Kako započeti rad od kuće? 1/4

Ovog meseca konačno dolazi do promene među prva tri najpopularnija programska jezika. Programski jezik C zaseo je na prvu poziciju ispred Java, dok je Python i dalje na trećoj poziciji sa vrlo malim padom popularnosti.

Predstavljamo vam listu 20 najpopularnijih programskih jezika.

OnlineTrziste.com: Najpopularniji programski jezici 2020

Sa sve većom potražnom za programerima, sve veći broj ljudi želeo je da nauči mnogo više o programskim jezicima i pridruži se krugu cenjenih i dobro plaćenih ljudi. Plaća programera zavisi od njegovog iskustva i znanja programskog jezika. Mi ćemo se ovde predstaviti deset najpopularnijih programskih jezika današnjice.

  1. Programski jezik C

Iako je jedan od najstarijih programskih jezika C i dalje spada među najpopularnije zahvaljujući svojoj portabilnosti i ranom usvajanju od strane tehnoloških velikana, uključujući Microsoft, Oracle i Apple. Može da radi sa skoro svim sistemima i veoma je pogodan za operativne sisteme i ugrađene sisteme. S obzirom da se vrlo brzo izvodi, C je savršen izbor za održavanje ovakvih sistema. C je jezik sa kojim morate početi učiti programiranje jer je to u osnovi univerzalni jezik programskih jezika i iz njega su nastali mnogi jezici poput C ++ i C#.

  1. Java

Java je godinama u samom vrhu najpopularnijih programskih jezika. Veliki broj renomiranih kompanija koristi Java za razvoj softvera i aplikacija, tako da ako slučajno poznajete Java, definitivno se nećete morati boriti da nađete posao. Glavni razlozi koji stoje iza popularnosti Jave su njena portabilnost, skalabilnost i velika zajednica korisnika.

  1. Python

Poslednjih godina Pyton-u konstantno raste popularnost. Smatra se jednim od najpopularnijih programskih jezika koji stoji iza nekih od najperspektivnijih tehnologija današnjice kao što su AI, mašinsko učenje, Big Data i robotika. Zbog činjenice da se Python uči brzo i da ne zahteva mnogo uloženog vremena, ovo je programski jezik za koji se odlučuju početnici ali i programeri koji žele da savladaju novu tehnologiju. Prilikom učenja ovog jezika primetićete da nema komplikovanih koraka, a proces pronalaženja i otklanjanja bagova neverovatno je brz. Zbog toga ga programeri svrstavaju među omiljene jezike.

U njegove glavne karakteristike spadaju jednostavnost, odnosno preglednost pisanja koda, i lakoća sa kojom se može savladati, čak i da ne posedujete predznanja iz programiranja. Pored toga, ovo je jezik koji se može instalirati na svakom popularnijem operativnom sistemu, a pritom je besplatan za korišćenje, što znači da je svakome lako dostupan. Python se najčešće koristi za izradu aplikacija i igrica, ali i za analizu podataka i mašinsko učenje. Takođe, pogodan je i kao jezik za infrastrukturne alate, a njegova fleksibilnost čini ga savršenim jezikom za upravljanje podacima.

  1. C++

C++ je objektno orijentisan programski jezik razvijen 80-tih godina i još uvek se nalazi u ogromnom broju sistema, od desktop aplikacija do serverskih infrastruktura. Odlikuju ga fleksibilnosti i mogućnost korišćenja u različitem kontekstu.

  1. C#

C# je moderan objektno orijentisan programski jezik koji je razvila kompanija Microsoft kao konkurenta jeziku Java. Dizajniran je za razvoj aplikacija na Microsoftovoj platformi i za rad na Windows-u mu treba .NET okvir. Pokazao se kao izuzetno močan jezik za razvoj Windows aplikacija i igara.

Preporučujemo članak: Gde pronaći besplatne online kurseve programiranja

  1. Visual Basic .NET

Visual Basic .NET je jedan od Microsoftovih objektno orjentisanih programskih jezika koji kombinuje snagu klasa zasnovanih na .NET Framework i run-time okruženju. Poznat je po razvoju GUI aplikacija koje programerima olakšavaju zadatke i poboljšavaju produktivnost. Za programere, VB .NET nudi brz i jednostavan način za kreiranje desktop aplikacija za Windows platformu, kao i Web servise.

  1. JavaScript

JavaScript je godinama jedan od najpopularnijih programskih jezika. Svi programeri danas koriste JavaScript na neki način. Koristise se u kombinaciji sa HTML i CSS, i može se reči da je nezamenjiv za front-end razvoj koji stvara interaktivne Web stranice i dinamički prikazuje sadržaj korisnicima. Više od 90 % Web sajtova koristi JavaScript.

  1. PHP

PHP je programski jezik koji se najviše koristi za razvoj Web-a posebno na strani servera. Stoji iza 80 procenata Web sajtova, među kojima su Facebook i trenutno najpopularniji sistem za upravljanje sadržajem WordPress. PHP nudi nekoliko okvira kao što su Laravel i Drupal kao pomoć programerima za brži i lakši razvoj Web aplikacija.

  1. R

Programski jezik R poslednjih godina je jako tražen. Njegove mogučnosti su neverovatne kada govorimo o statistici, grafičkom prikazivanju i analizi vizuelizacije podataka. Koristi se kao Big Data alat, ima velike koristi u mašinskom učenju, ali i u nekim oblastima naučnog računanja. Opseg i budućnost R programa izgledaju prilično obećavajuće.

  1. SQL

SQL je decenijama praktično nezamenjiv jezik za upravljanje bazama podataka. Uprkos prisutnosti drugih tehnologija baza podataka, SQL je neprikosnoveni vladar kada je u pitanju upravljanje bazama podataka. Razlog za to je njegova jednostavnost, pouzdanost, sveprisutnost te brojna i aktivna zajednica.