Sigurno vam se desilo da slučajno obrišete datoteke na vašeg račnaru i da teško ili nikako ne uspete da ih vratite nazad.

Vratiti datoteka nakon što ste ih slučajno obrisali u operativnom sistemu Windows 10 je vrlo naporan i nezgodan proces. Da bi to uradili, morali bi koristiti različite programe za povrat obrisanih podataka.

Preporučujemo da pročitate članak: Život nakon COVID-19: Kako preživeti veliku recesiju uzrokovanu pandemijom

Konačno je kompanija Microsoft uslišila želje miliona korisnika te objavila novu Windows 10 aplikaciju pod nazivom Windows File Recovery.

Kao što samo ime sugerira, aplikacija putem komandne linije u sistemu Windows 10 korisnicima pomaže da u vrlo kratkom vremenskom periodu obnavi izbrisane datoteke. Kompanija navodi da aplikacija radi i kada je disk oštećen ili u slučaju da ste uradili čiščenje diska.

Sa Windows File Recovery aplikacijom možete vratiti izbrisane fotografije, video zapise i druge datoteke. Aplikacija podržava uobičajene formate datoteka, uključujući JPEG, PNG, PDF, MPEG, MP3, MP4, Office datoteke, itd.. Novu aplikaciju za vraćanje pobrisanih datoteka možete koristiti na unutrašnjim, eksternim HDD, SSD, SD karticama i drugim USB uređajima. Važno je istaći da u podrazumevanom režimu podržava samo medije za skladištenje u formatu NTFS. U slučaju kada omogućite Signature Mode, ova CLI (komandna linija) aplikacija takođe radi i sa drugim sistemima datoteka kao što su FAT, exFAT i ReFS.

Windows File Recovery aplikaciju možete besplatno preuzeti na Microsoft Store. Za pokretanje aplikacije potreban vam je minimalno Windows 10 2004 (19041). Nakon instaliranja, jednostavno pokrenete Command Prompt (komandnu liniju) i počnete sa vraćanjem izgubljenih datoteka.

Da biste vratili izbrisane datoteke, u aplikaciji Windows File Recovery možete da koristite sledeću sintaksu:

winfr source-drive: destination-drive: [/switches]

Source-drive je lokacija sa koje želite da vratite izbrisane datoteke, a destination-drive je lokacija na koju želite da vratite te datoteke.

Kao pomoć možete koristiti switches za obavljanje različitih stvari kao što su preskakanje između modova, ubacivanje podataka u određenu mapu ili vraćanje datoteka određenog formata.

Neki korisnici će se sigurno požaliti da su ove komande komplikovane ali sve u svemu radi se o sjajnom dodatku kompanije Microsoft koja konačno predstavlja izvorni alat za vraćanje pobrisanih datoteka u Windows 10.