Telekom Slovenije uspostavio je prvu nacionalnu komercijalnu mobilnu mrežu pete generacije (5G) na postojećim baznim stanicama i u postojećem frekvencijskom spektru od 2600 MHz, koju koristi i za mrežu četvrte mobilne generacije (4G).

Preporučamo članak: Rad od kuće u vrijeme pandemije COVID-19

Telekom Slovenije navodi da će u nadograđenoj 4G/5G mreži korisnici već u ovom razvojnom koraku moći postići veće brzine prijenosa podataka nego u LTE/4G mreži, a puni potencijal 5G tehnologije bit će dostupan nakon dodjele dodatnih spektralnih opsega. Kompanija navodi da je do sada nadogradila 150 baznih stanica, što osigurava oko 25% pokrivenosti mrežom 4G/5G a do kraja godine očekuje da će pokrivenost biti veća od 35 posto.

Među glavnim prednostima 5G mreže istaknuli su puno veće brzine prijenosa podataka u oba smjera (od korisnika do korisnika) i puno kraće vrijeme odziva, s krajnje malim kašnjenjem od nekoliko milisekundi.

Kolika je razlika u brzini prijenosa podataka pokazuje naš test: Prijenos datoteku veličine 100 MB putem 4G mreže trajao je 7 sekundi. Što je mora se priznati dosta hitro. Kada smo je prabaciji na 5G mrežu, datoteka iste veličine prenesena je u samo 2 sekunde!

Mobilna mreža 5G donosi učinkovitu povezanost velikog broja uređaja (više od milijun), što omogućava razvoj pametne industrije, pametnih gradova i zajednica te kroz mogućnost rezanja mreže uvođenje mnogih virtualnih namjenskih tj. kampus mreža, koja će gospodarstvu omogućiti daljnju digitalizaciju.

Telekom Slovenije planira da njegova mobilna 5G mreža bude u obliku kampus mreža, u kojoj će unutar jedne fizičke infrastrukture biti omogućene virtualne namjenske mreže za razne vertikale, poput energije, prometa, logistike, industrije, pametnih gradova, zdravstva, itd..

Trenutno 5G mreža u Sloveniji radi na istim frekvencijskim opsezima kao i postojeće mobilne mreže. Važno je reći da nova 5G mreža djeluju s minimalnom snagom odašiljanja, da li zbog napredne tehnologije ili možda zato jer je Slovensko zakonodavstvo u području utjecaja na okoliš jedno od najstrožih na svijetu.

Također, Kineska tvrtka Huawei, koja se posljednjih mjeseci bori sa sve većim pritiskom zapadnih zemalja i Sjedinjenih Država, nije bila uključena u uspostavljanje 5G mreže u Sloveniji. Za ovaj posao slovenci su angažirali kompaniju Ericcsson.