Juče je Google zvanično objavio korišćenje Voice aplikacije za iPhone i Palm WebOS uređaje. Ova HTML5 aplikacija vam pruža brz i svestranu mobilnu uslugu jer koristi najnoviji naprednu web tehnologiju. Na primjer, AppCache omogućuje interakciju s Web Apps bez mrežne veze, dok lokalna baza podataka dopušta spremanje podataka na lokalni uređaj, tako da ne gubite podatke čak i kad zatvorite brauzer.

Jedna od velikih prednosti web aplikacija je da ne morate preuzeti i instalirati app na svoj telefon. Umjesto toga, jednostavno otiđite sa svojim mobilni browserom na m.google.com/voic i prijavite se na svoj Google Voice nalog.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=neiOa38DuqI&hl=en_US&fs=1&]

Tada možete upućivati pozive s vašeg telefona gdje će se Google Voice broj pokazivati kao broj pozivatelja (caller ID). Također možete slušati govornu poštu i koristiti govornu čitanje SMSova, dok je slanje i primanje SMS poruka besplatno, a Google Voice vam omogućuje da iskoristite niske cijene međunarodnih poziva. Za naš region cijene tarife su prikazane ispod.

google_voice_tarife

Napominjemo, ova aplikacija je kompatibilna sa svim verzijama Palm WebOS i iPhone OS 3.0.

Na žalost, ovaj servis je trenutno samo dostupan u Sjedinjenim Državama, ali očekuje se da će uskoro zaživjeti i internacionalno. Svakako, može koristiti onima koji često putu za Sjedinejne Države ili imaju rodbinu tamo koju mogu uputiti na ovaj servis i na taj način uštedjeti na međunarodnim pozivima. Za više informacija posjetite m.google.com/voice.