Više od 100 zastupnika u britanskom parlamentu koriste društvene mreže poput Twittera za komunikaciju s biračima. Tweetminster, aplikacija koja prati političare koji koriste Twitter u Britaniji, izjavio je danas da se Twitter koristi više nego što zastupnici ažuriraju svoje blogove.

Utvrđeno je da 111 zastupnika redovno tweetuje, od toga 65 njih su laboristi, 23 su liberalni demokrati i 16 su konzervativci.  Naravno, najviše Twitteraša iz redova parlamenta ima u Londonu. Tweetminster je utvrdio da svi zastupnici ukupno imaju 91.061 Twitter sljedbenika, od toga liberalni demokrati 22.754 i 19.247 konzervativci.

Na mjesečnoj konferenciji za novinare, vođa Konzervativne partije David Cameron je rekao da ne planira započeti tweetovanje.

Novinari moraju koristiti sve metode komunikacije … Jedini je problem nas političara je da troše toliko vremena za razgovore i davanje govora i intervjua, kao i na blogove i sve oko toga. Morate razmišljati o tome da li ćete biti u mogućnosti da pokrijete sve te komunikacione kanale aktivno. Svaki put kad dodate jedan novi komunikacioni kanal morate razmišljati o tome da li ga možete održavati i da li ćete u potpunosti moći razmislite šta ćete reći pre nego to kažete ili objavite.

izjavio je David Cameron.

U međuvremenu, 226 potencijalni kandidata za britanski parlament takođe koriste Twitter.

Na lokalnom webu, u koji uključujemo sve zemlje bivše Jugoslavije, nismo uspjeli pronaći političare koji aktivno tweetuju, niti imaju značajan broj sljedbenika. Najveću popularnost imaju muzičke zvjezde kao Ceca Ražnjatović, Parni Valjak ili lažni profili kao Milorad Dodik i Jelena Jankovic. Najnapredniji na lokalnoj sceni je Liberalna Demokratska Partija Srbije sa 474 sljedbenika i 521 tweetom. Iz Hrvatske, kao i iz Bosne i Hercegovine nema značajnih političara u twitosferi.

Očigledno da se Twitter i socijalni mediji i dalje vrlo rijetko koriste u ove svrhe, ali gledajući Veliku Britaniju i rapidan porast Twittera, za očekivati je da i lokalni političari svoje razmjerice i politički glas šire i putem interneta.