siri_logo_jan09 Siri je jedan od najambicioznijih servisa za mobilne telefone koji su se pojavili u poslednjih nekoliko godina. Zamislite da telefonu možete reći da vam pozove taksi, rezerviše sto u omiljenom restoranu ili vam kaže kakvo će vreme biti sutra. Ako imate iPhone, moći ćete to da radite od večeras. Siri je, virtuelni lični asistent, koji prepoznaje vaš glas, daje odgovor na vaše pitanje, ili se povezuje na odgovarajuću web stranicu.

Osnova Siri tehnologije je bazirana na osnovu ambicioznog projekta veštačke inteligenciji, CALO. Calo je skraćenica za "Kognitivni pomoćnik koji uči i organizuje" – a to je upravo ono što Siri jeste.

Ako pokušate na primer, da rezervišete sto u Tajlandskom restoranu, ( "rezerviši mi sto u dobrom Tajlandskom restoran u blizini"), Siri će proveriti gde se trenutno nalazite, naći najbliži restoran, prikazati vam i više opcija i ponuditi upitnik za rezervaciju. Sve što treba da uradite je da potvrdite Siri-jev izbor.

Treba napomenuti da Siri preporučuje korišćenje aplikacije na iPhone 3GS, pošto je aplikacija malo sporija na starijim verzijama iPhone-a. Može da se instalirate na bilo koji iPhone ali najbolje radi na 3GS.

Da bi ovaj lični asistent radio dovoljno dobro za sve upite koji će zanimati ljude, potrebno je da Siri bude povezan sa što više web servisa. Kompanija, na primer, vuče podatke sa StubHub-a, vreme početka filmova sa MovieTickets, filmske kritike sa Rotten Tomatoes, podatke o restoranima sa Yelp-a a možete naručiti taksi preko TaksiMagic-a. Siri trenutno sarađuje sa 16 različitih kompanija i očekuje se da će se ovaj broj povećati u narednih nekoliko meseci. Siri takođe planira da ponudi API za programere.

Aplikacija Siri će biti besplatana, dostupna samo u SAD, uzimajući u obzir da će trebati dosta vremena da se prilagodi prepoznavanje glasa i za druge jezike,

Siri je iznenađujuće dobar u prevođenju glasovnog upita u tekst, aplikacija radi tako dobro zato što je u stanju da prepoznaju kontekst vašeg upita. Siri koristi Nuance za prepoznavanje glasa a ako vam je neugodno da pričate sa telefonom, uvek možete koristiti tekst za upit.

Očigledno, Siri neće biti u mogućnosti da odgovori na svaki upit, i nažalost aplikacija ne koristi (još uvek) Wolfram Alpha koja vam daje odgovore na činjenična pitanja.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MpjpVAB06O4&rel=0&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1]