Američka studija je pokazala da mlađi korisnici Interneta gube interesovanje za blogvanje i prelaze na kraće mobilne oblike komunikacije.

Broj onih od 12 do 17 godina starosti koji blog-uju u SAD je od 2006 prepolovljen na 14%, prema istraživanju za Pew Internet i American Life Project.

To sugeriše da vole kratke postove na sajtovima društvenih mreža, i da pristupaju online putem mobilnih telefona.

Ali, studija je takođe pokazala skroman porast blog-era starijih od 30 godina. Porast sa 7% u 2007 na 11% u 2009 je broj blog-era koji se uklapa u okvire ukupne populacije odraslih koji su na Internet-u, a koji iznosi oko 10%.

U studiji je utvrđeno da, iako su se alatke i tehnologije ugrađene u društvene mreže izmjenile, korišćenje tih sajtova je nastavio da raste, mladi su ipak odlučili da zamjene makro-blogovanje za mikro-blogovanje.

Amanda Lenhart, viši istraživač za Pew i vodeći autor studije, izjavila je za Associated Press da mogućnost ažuriranja statusa je na neki naćin isisalo zivot za blogovanje u dužoj formi.

Još jedan pokazatelj je, 55% od 18-29 godina starosti i 27% od 12-17 godina starosti, koji takođe pristupaju Internetu sa svojih mobilnih telefona, koji pokazuje povećanje potreba za “kratkoćom”.

Jedan student je rekao da su mladi izgubili interesovanje za blogovanje, jer je potrebno kucati brzo a da ljudi ne nalaze ništa zabavno u čitanju toga.

Mladi ne koriste ni Twitter u velikom broju iako su veliki korisnici skoro svih ostalih online aplikacija, Twitter je izuzetak, pokazala je studija.

Amanda Lenhart sumnja da će blogovanje nestati. Ona veruje da oni koji blog-uju iz ličnih razloga, sada će se umesto toga fokusirati na važne događaje u svom životu, poput venčanja, izleta ili rođenja bebe.