InternetExplorer9-300x219 Na poslednjoj konferenciji za profesionalne programere PDC09, razgovaralo se o Microsoft-ovom Internet Explorer-u 9, o njihovim ciljevima da se izgradi moderan browser koji bi prošao Acid3 test i naravno radio sa HTML5.

Microsoft će verovatno da demonstrira neke sposobnosti Internet Explorer-a 9 na predstojećem MIX10 događaju. Ako se to desi konačno će se dobiti dobar uvid u budućnost najrasprostranjenijeg browser-a.

Postoje i druge implikacije. Prihvatanjem HTML5 Microsoft će unaprediti svoje usvajanje standarda. Sa prihvatanjem HTML5, Microsoft će pomoći Apple-u u proxy ratu iPad i iPhone protiv Flash-a na Internetu, što znaći da će takođe pomoći prodaju Apple-iPad-a.

Apple je jaka tehnologija, koja u narednih nekoliko godina planira da istisne Flash, što već radni na svoji uređajima kojih je na desetine miliona. HTML5 se može koristiti da zameni u određenim oblastima Flash funkcionalnosti, naročito one koje se odnose na video igre. Microsoft se pokušava pridružiti ostatku Interneta usvajanjem internet standarda a sa obzirom da se standardi koje Microsoft planira da usvoji poklapaju sa Apple-vom promocijom protiv Flash-a, gde onda imamo dve važnije kompanije u svetu koje promovišu standarde usmerene protiv Flash-a.