000036_mobile-payment Nedavna studija utvrdila da su potrošači sve konforniji sa kupovinom putem mobilnih uređaja.

Naplata je još jedan ključni podsistem Internet operativnog sistema a PayPal-a se nada da će ostati dominantan u ovoj oblasti ali sigurno je da nije jedini igrač na ovom polju.

Kompanije kao što je Apple koje imaju 150 miliona kreditnih kartica u datotekama i ogromnu populaciju korisnika koji su navikli da koriste svoje mobilne telefone za kupovinu pesama, videa, aplikacija, a sada i e-knjiga, će biti u poziciji da uključite telefon danas u sutrašnji novčanik. PayPal očigledno igra važnu ulogu kao Internet podsistem za plaćanje koji je već u širokoj upotrebi od strane programera. Posluje u 190 zemalja, u 19 različitih valuta i ima više od 185 miliona naloga. Ono što je fascinantno jeste broj programera koji se okupio oko sistema plaćanja, na njihovoj nedavnoj programerskoj konferenciji prisustvovalo je preko 2000 polaznika. Njihov izazov je da se napravi prelaz sa Interneta na mobilni telefon,

rekao je osnivač O'Reilly Media, Tim O'Reilly.

O'Reilly takođe pominje Google i Amazon, kao ključne igrače u mobilnom prostoru naplate a onda imate Facebook, koji je prošle godine omogućio korisnicima da kupuju fizičku robu sa virtuelnom valutom. Kako se sve više i više proizvoda prodaje putem Facebook-a, može se vrlo lako desiti da on počne da igra sve veću ulogu u mobilnom plaćanju.