Velika Britanija će potrošiti više od 1 milijardu funti za Cloud kompjuterizaciju do 2012 godine što je dvostruko više nego što troše danas, predviđaju istraživači.

To bi značilo više pretplate od potrošača i preduzeća na web usluge, kao što su Google Apps.

Prema istraživanjima kompanije TechMarketView Cloud usluge trenutno čine oko 7,5% od 8 milijardi funti na software tržištu u Velikoj Britaniji. Ali neki kažu da će Cloud kompjuterizaciju dopuniti tradicionalni desktop software, umesto da ga zameni.

TechMarketView predviđa da će Cloud usluge vredeti oko 1,2 milijarde funti godišnje u Velikoj Britaniji do 2012 godine.

Cloud kompjuterizacija znači da ljudi ne moraju da investiraju u moćne računare i software za čuvanje svojih podataka. Umesto toga, oni mogu za svoje potrebe koristiti usluge Cloud kompanija koje će to naplaćivati.

Ali ne slažu se svi da će Cloud kompjuterizacija zameniti tradicionalne software koji obrađuju podatke na lokalnom nivou.

Zastupljenost Cloud kompjuterizacije je relativno mala u ovom trenutku, pa čak i ako se udvostručiti i nije tako velika stvar. IT industrija voli da se skoncentriše na temu na nekoliko meseci, a zatim da se okrene protiv nje. To postaje hibridni sistem, na primer napravite svoj rad na software na svom računaru, a zatim ga sačuvate i podelite ga kroz Cloud,

kaže analitičar Laurent Lachal iz istraživačke firme Ovum.