Prema izveštajima istraživačke firme ComScore, u SAD-u, više oglasa se vidi na Facebook-u nego na bilo kojem drugom sajtu na Internetu. To je po prvi put da velika društvena mreža dođe ispred Yahoo portfolio sajtova.

Facebook-ov broj ukupno prikazanih oglasa u SAD, za prvi kvartal ove godine bio je 176.3 milijardi, prema ComScore, a sledi Yahoo sa 131.5 milijarde i Microsoft sa 60.1 milijardi.

Trik je u tome da Yahoo-a poput Microsoft-a deluje na suviše velikoj oglasnoj mreži koja služi oglase i na drugim sajtovima što znači da iako je najavljeno da će Facebook po prvi put ove godine da dostigne milijardu dolara prihoda, Yahoo će i dalje praviti znatno više novca od ukupnog prikaza oglasa. Bilo je konstantnih glasina da Facebook planira da pokrene svoju sopstvenu oglasnu mrežu, posebno kroz želju da proširi svoje prisustvo na web-u preko svojih socijalnih dodataka i proizvoda instant personalizacije, ali za sada se to nije dogodilo.

Ipak Facebook nastavila da raste i trenutno ima preko 400 miliona članova širom sveta. Zajedno sa rastom, Facebook je također otvorio svoja vrata. Nije tako davno bilo kada je većina njegovog sadržaja bila sakrivena iza logon zida. Sada je mnogo toga učinjeno javnim i indeksiranim od strane pretraživača.

Facebook je ranije prikazivao oglase kroz partnerstvo sa kompanijom Microsoft koja je investirala 240 miliona dolara u kompaniju 2007 godine ali je ugovor o reklamiranju prestao početkom ove godine. Oglasi koje vidite na Facebook-u su uglavnom “socijalne reklame”, koja se često povezuju sa drugim Facebook profilima ili brend stranicama.

comscorenumbers_610x330

Promene u impresijama u proteklih godinu dana gde Facebook ide prema gore, Fox Interactive je u padu kao i AOL dok su Microsoft i Yahoo i dalje prilično stabilni.