Kada je Mark Zuckerberg napravio Facebook u sobi na Harvardu 2003 i 2004, stranica je bila samo jedan od mnogih dodatnih projekata.

Facebook je brzo premašilo njegova i najluđa očekivanja, prvo rast u kampusu pa zatim u cijeloj zemlji, zatim na međunarodnom nivou pa sve do generacijskog fenomena.

Šest godina kasnije, Facebook ima milijarde dolara prihoda I milijardu aktivnih korisnika. Mnogi od prvih Facebook ulagača i zaposlenih su postali milijarderi.

Ali knjiga Davida Kirkpatrick koja tek treba da se pojavi na tržištu, Facebook Effect, podsjeća da je bilo rastuće boli tokom Facebook rasta.

Evo nekih skandala vezanih za Facebook:

  • Prije Facebook-a, Mark Zuckerberg je bio u nevolji na Harvard-u izgradnjom Facemash, "Hot ili ne" za studente.

before-facebook-mark-zuckerberg-got-in-trouble-with-harvard-for-building-facemash-a-hot-or-not-for-students

  • 2004, Mark Zuckerberg koristi privatne podatke sa Facebook-a kako bi hakirao elektroničku poštu  novinara koji je pisao priču o tvrdnjama da je Mark ukrao ideju za Facebook.
  • Facebook je gotovo uništio kuću koju je iznajmljivao 2004 godine. Vlasnici kuće su se žalili sudu da je tvrtka ostavila dom u totalnom nered i vrlo prljav a namještaj je bio u smeću.
  • Slaveći 12 milijunitog korisnika, Facebook je iznajmio autobus i otišao u luna park. Zabava zaposlenika je koštala kompaniju tisuće dolara koliko su napravili štete.

celebrating-12-million-users-facebook-rented-a-party-bus-and-went-to-an-amusement-park-employee-vomit-cost-the-company-thousands-in-damages

  • Da bi završili Facebook platformu prije zakazanog  lansiranja, Facebook programeri su ostajali da rade noćima kljukajući se Provisuael-om.

pilules

  • Prvi predsjednik Facebook-a Sean Parker je izbačen iz tvrtke nakon hapšenja zbog droge.
  • U kolovozu 2009 godine, istraživači su objavili izvješće koje pokazuje da je Facebook slao oglašivačima  imena, dob, zanimanja ljudi koji su kliknuli na oglas.