google-adsense-Yahoo-Microsoft Google je dugo držao u tajnosti AdSense udeo u prihodima već ali sada je odlučio da ih obelodani ili barem neke od njih. Otkrio je procente za AdSense za sadržaj i AdSense za pretragu ali ne i za preostale. Ipak, sadržaj i pretraga su dva najveća i najvažnija.

Google kaže da je ovaj potez nastojanje da se poveća transparentnost i sada prikazuje udeo u prihodima u novom AdSense interfejsu, u “informacije o računu” odeljak “Postavke naloga” (brojevi će biti dostupni uskoro i u postojećem interfejsu).

AdSense čini veliku većinu naših AdSense publishera i ima 68% udela u prihodima. To znači da mi plaćamo 68% od prihoda koji se prikupljaju od oglašivača za AdSense za pozicioniranje oglasa koji se prikazuju na vašim sajtovima. Ostatak odlazi na odražavanje Google troškova, za naše dalje investicije u programu AdSense uključujući i razvoj novih tehnologija, proizvoda i funkcija koje pomažu maksimizirati zaradu koja se pravi od ovih oglasa. Takođe odražava troškove koje smo napravili u izgradnji proizvoda i funkcija koje omogućavaju našim AdWords oglašavačima da služe oglase na našim AdSense partnerskim stranicama. Od pokretanje usluge AdSense za sadržaj 2003 godine, udeo na prihod se nikada nije promenio.

Mi plaćamo naš AdSense za pretragu partnerima 51% udela u prihodima, za pretraživanje oglasa koji se pojavljuju kroz implementacije. Kao i kod AdSense za sadržaj, procenat prihoda koji držimo odražava naše troškove, uključujući i značajan trošak za istraživanje i razvoj koji su uključeni u izgradnju i jačanje naše osnovne pretrage i AdWords tehnologije. Udeo u prihodima AdSense za pretragu je ostao isti od 2005 godine kada smo ga povećali.

izjavio je Neal Mohan potpredsednik Product Management.

Arlene iz Google AdSense Tim kaže:

68% udela u prihodima AdSense za sadržaj odnosi se na sve online izdavače, to nije prosečnan udeo u prihodima. Ako prikazujete AdSense za sadržaj oglase na vašim stranicama, primate 68% od iznosa koji oglašavači plaćaju za te oglase. Dok udeo u prihodima može da varira za neke velike izdavače na mreži sa kojima smo ispregovarali individualne ugovore, ovi iznosi nisu na bilo koji način u zajedno u proseku.

U ovom trenutku, Google još uvek nije otkrio udeo u prihodima AdSense za mobilne aplikacije, Feeds ili igrice.