20100409-kuxhahc9983nafkhbky26kjfjy Kineski Firewall ima novu metu, a to je Foursquare. Kineska vlada je blokirala pristup socijalnoj mreži najverovatnije zbog toga što previše ljudi pristupa Tiananmen trgu. Ova zabrana dolazi na 21. godišnjicu masakra na Tiananmen trgu.

4. juna 1989 godine, više od 3.000 demonstranata i studenata su ubijeni od strane kineske vlade zbog protestovanja protiv komunizma. Incident ostaje težak bedem koji nosi kineska vlada i diskusija o masakru ili protestu je strogo zabranjena u Kini. Ova zabrana se naravno proteže i na Internet.

Iako su informacija o događaju strogo ograničene sa tačke gledišta zvanične vlade, čak se i Google složio da cenzuriše incident iz svoje kineske pretrage 2006 godine, a rast društvenog umrežavanja je napravio da je sve teže i teže ukidati i gasiti sve one koji pominju tu temu, posebno kada se bliži godišnjica masakra.

Prošle godine u daninma koji su prethodili 20. godišnjici od incidenta, kineska vlada je blokirala pristup Twitter-u, Flickr-u i Hotmail-u.

Ove godine, demonstranti su malo više kreativni, pristupaju Tjenanmen trgu pomoću Foursquare i ostavljaju "osetljive komentare" umesto saveta. Kineska vlada je vrlo brzo shvatila da je Foursquare taj preko koga se diskutuje jer su ostali servisi poput Twittera poučeni prošlogodišnjim iskustvom.

U svakom slučaju, Kina je blokirala pristup Foursquare-u. Pretpostavljamo se da će u narednih nekoliko dana zabrana biti ukinuta, barem do sledeće neodobrene diskusije.