safarilogo Safari 5 je najavljen da je dostupan kroz preko sistemske nadogradnje pa je malo zatim povučen pa je potom i zvanično postao dostupan. Objava se očekivala na WWDC međutim kada do nje nije došlo počele su glassine da WebKit-baziran Apple pretraživač ima ozbiljnu grešku koja je otkrivena u zadnji čas.

Ipak, to su samo bile glasine, Safari 5 je sada zvanično dostupan preko sistema nadogradnje sa poboljšanim JavaScript-om (30% brži od Chrome), Safari Reader (slično Instapaper), poboljšana HTML5 podrška i još dosta toga.

Ekstenzije -Sa Safari 5, Apple je predstavio Safari Developer Program koji daje programerima priliku da stvore Safari Extensions za prilagođavanje i poboljšanje iskustva pregledanja. Apple kaže da su Safari Extensions “sandbox-ovane”, potpisana sa digitalnim sertifikatom Apple-a koja se pokreću samo u pregledniku.

JavaScript Engine – Nitro JavaScript pokreće Safari 5, na Mac-u JavaSkript radi 30 odsto brže nego Safari 4, tri odsto brže od Chrome 5.0 i dva puta je brži od Firefox-a 3.6. Safari 5 učitava nove web stranice brže koristeći Domain Name Sistem (DNS) prefetching i poboljšava keširanje ranije pregledanih stranica da biste se na njih mogli vraćati puno brže.

Safari Reader – olakšava čitanje jednog ili više članaka na Internetu u novom klizećem prikazu bez ikakvog dodatnog sadržaja ili pretrpanosti. Kada Safari 5 detektuje članak, korisnici mogu da kliknu na ikonu Reader Smart Address polje da bi prikazali ceo članak na jasan način za čitanje sa opcijama za uvećanje, štampanje ili slanje putem e-mail-a.

Istorija pretrage – Safari 5 donosi istorije pretrage teksta tako da ako ste preskočili neke stranice a zapamtili ste samo nekoliko reči, sa ovom funkcijom možete da ga vidite ponovo i to u vrlo kratkom vremenu.