social-gaming-study Nema sumnje da su društvene igre jedan od najboljih i potencijalno najunosniji aspekat društvenog umrežavanja današnjice.

Ali, zabluda je misliti da igrice na društvenim mrežama igraju samo web fanatici. Nova studija firme za istraživanje tržišta NPD Group pokazuju da je jedan od pet Amerikanaca starijih od šest godina igrao na mreži društvene igre najmanje jedanput. Kada se to izračuna dobijemo brojku od skoro 60 miliona Amerikanaca, odraslih i dece podjednako.

Za relativno novog učesnika na tržištu igara, društvene igrice su napravile ogroman prodor.

Ove brojke su dobra vest za društvene mreže, koji se tradicionalno oslanjaju na oglašavanje kao vid svoje zarade. Društvene igrice mogu pomoći u stvaranju novih tokova prihoda, koji se isključivo oslanjaju na krajnjeg korisnika otvaranjem njihovih novčanika za aplikacije treće strane.

Virtuelna roba i valute su veliki deo tržišta društvenih igara a oni zauzvrat pretvaraju povremeno korisničko iskustvo u veliki biznis za startup-e, programere i platforme koje ih nude.

Istraživanje NPD Group, pokazuje da je 10% ispitanika trošilo novac na igranje društvenih igara a da 11% planira i dalje to da čini.

U 2009 godini, Internet korisnici su kupili virtuelna dobra u vrednosti oko 2,2 milijarde dolara, stručnjaci predviđaju da će se taj broj povećati na 6 milijardi dolara do 2013 godine. Najuspešnije društvene igre takođe mogu podstaći da se kupovina ponovi u oko 41% slučajeva. Neke statistike vezane za sjevernoameričke igrače navode da prosečna potrošnja po korisniku iznosu 74 dolara za samo četiri meseca.

Što se tiče demografije igrača, ova studija pokazuje da su socijalni igrači u 53% slučajeva žene. Tradicionalno, muškarci dominiraju kada je u pitanju kupovina igrica za konzole i sama upotreba dok je žensko prihvatanje društvenih igara izuzetna promena ove norme.

Još jedna zanimljiva tačka u ovom istraživanju jeste da većina tih društvenih igrača nikada nije igrala tradicionalne video igre, 35% njih uopšte nema prethodno igračko iskustvo.

Prema drugim istraživanjima, prosečan društveni igrač je u večini slučajeva žena i starosti je oko 43 godina. Facebook je najpopularnija destinacija za online igre, 83% ispitanika kaže da su igrali igre na njemu. Prosečna igrač je igrao šest društvenih igara.