90257v2-max-250x250 Flattr, startup za mikroplaćanje osnovan od strane bivšeg saradnika Pirate Bay-a, danas je ugledao svetlost dana. Više nećete morati čekati poziv kako bi dodali Flattr dugme na svoj web sajt kao izdavač ili da date podršku sajtovima koje posećujete sa pravim novcem.

Flattr-ov poslovni model mikroplaćanja zasniva se na ideji ljudi “Tipping” (nagrađuju autora sadržaja) sadržaj koji im se dopada ali ovaj put sa pravim novcem. Korisnici mogu da “Flattr” sadržaj otvaranjem Flattr nalog koji postavlja “mesečnu naknadu” od minimalno 2 € sa kojom ste spremni da doprinesete za bilo koju vrstu online sadržaja. Kada korisnik pronađe nešto što mu se dopada a ima Flattr dugme, mogu da kliknu na dugme i da tako “nagrade” autora sadržaja. Na kraju meseca, “mesečna naknada” korisnika se podjednako deli između nosilaca sadržaj koji su “nagrađeni”.

Međutim, Flattr nije jedini startup koji radi na ovakvom modelu mikroplaćanja. Rewrd nudi sličnu uslugu, tako da se ova dva sajta bore za pažnju izdavača i web potrošača a na kraju bi moglo da se desi sa samo jedan bude pobednik.