foxconn Foxconn, Tajvanski proizvođač elektronskih komponenti koji proizvodi određene Dell računare i Apple uređaje iPhone i iPad bio je pogođen sa nizom samoubistava svojih radnika početkom ove godine zbog čega je bio prozivan da poboljša uslove rada svojim radnicima.

Očigledno da ovo nije imalo mnogo uticaja na njegovu stopu rasta (što je s obzirom na pomenute okolnosti iznenađenje), prema Bloomberg-u, kompanija planira da zaposli čak 400 hiljada radnika u Kini u narednih dvanaest meseci.

Bloomberg izveštava da Tajvanska kompanija ima za cilj da ojača svoju radnu snagu u Kini na 1,2 miliona pa sve do 1,3 miliona ljudi. Prihod im je skočio čak za 50 odsto u prvoj polovini ove godine, prema nedavnim navodima Foxconn zvaničnika.

Pored toga, Foxconn će graditi fabrike bliži kućama zaposlenih, tako da će se smanjiti broj zaposlenih u Shenzhen-u za oko 170 hiljada radnika u narednih pet godina kako se proizvodnja bude selila ka unutrašnjosti. Shenzhen će se tako više fokusirati na istraživanje i razvoj, testiranje proizvoda i nove energetske tehnologije.

Danas je Financial Times izvestio da kompanija Foxconn održava veliki miting za svojih sadašnjih 800 hiljada radnika kako bi se poboljšao moral širom Kine.