search_engine_optimization_250x251 Malo SEO znanja može biti opasno. U stvari, to može biti katastrofalno za izdavače koji nauče nekoliko stvari a zatim počnu da ih primenjuju na svojim sajtovima. To može dovesti do problema poznatog kao “preterana optimizacija.”

Pretraživači pogledaju različite signale u svrhu rangiranja kao i potrebe za otkrivanjem neželjenih poruka. Ovo uključuje pregled sajta da bi utvrdili da li je previše optimizovan i to može da rezultira da sajt bude rangiran niže nego što bi u normalnim okolnostima bio.

Neprirodno ponašanje bilo koje vrste može dovesti da sajt bude označen sa preteranom optimizacijom.

Evo nekoliko primera:

  • Stranice koje imaju identične naslova stranica i H1 zaglavlja. Verovatno da će ovo biti tretirano kao preterana optimizacija ako podnaslovi na strani takođe ponavljaju ključne fraze ili ako svi interni linkovi na stranici koriste anchor tekst koji je identičan naslovu stranice. U principu, ljudi ne pišu na taj način i to izgleda loše za korisnika, za pretraživač i za algoritam pretraživača.
  • Previše nekontekstualnih internih linkova na vašem sajtu. Na primer, mnogi izdavači znaju vrednost povezivanja njihovih najbitnijih stranica sa drugim stranicama na njihovom sajtu. Naravno, možete uzeti 10 svojih najbitnijih stranica i povezati ih sa skoro svakom stranicom na vašem web sajtu ali kada lista unakrsnih linkova postane predugačka, 25 i više, onda već izazivate sreću.
  • Kada imate odlično odrađene vizuelno stranice ali ne možete pronaći tekst sve dok ne podignete taj “poklopac”. Neki izdavači također generišu velike blokove teksta koji korisnici verovatno neće ni pogledati a ako ga i pogledaju, brzo će ga ignorisati. Ovakav tekst nije namenjen korisnicima, često je loše napisan, natrpan sa ključnim rečima i unutrašnjim linkovima sa bogatim anchor tekstom. Ponekad se čini kao da se izdavači trude da njihov tekst otera korisnika. Na primer, veliki blok od 25 linija teksta u jednom paragrafu nije namenjen korisnicima!

Rezime

Vodite brigu kada optimizujete stranice. Teško da ćete nešto dobiti, prije će biti da ćete izgubiti pokušavajući preterano da dobijete bolje rangiranje za određene ključne fraze ili skup fraza. Neka sadržaj sa te stranice bude malo više fokusiran na korisnika i optimizaciju konverzije i videt ćete da je to najbolja SEO taktika.

Takođe, mnogi pisci sa dobrim namerama pretvore svoje članke u nešto što je pretrpano sa ključnim rečima a to onda postaje nešto što je nenormalno za prosečnog čitaoca.