money-onlinetrziste Za webmaster-a, postoji mnogo mogućnosti za odabir kada žele da monetarizuju web sadržaj. Raznolikost je uvijek dobro kada je u pitanju zarada, ali to može postati i vrlo teška nedoumica za webmaster-a u odabiru rješenja koje je najbolje za njih.

Za neke webmaster-e, CPM (cijena po 1000 impresija) je rješenje koje daje najbolje rezultate za njih, za druge je pak model PPC (pay per click) bolji. Kako objasniti ovaj fenomen da svaki webmaster ima različite rezultate? Ako ste webmaster, vjerojatno ste istraživali koje bi to bilo najbolje rješenje. Ovaj članak će pokušati napokon objasniti što uzrokuje ove scenarije i koje rješenje je vjerojatno najbolje za pojedinca kako bi se povećala njegova dobit.

PPC u osnovi znači Platiti Po Kliku tj. PPC tvrtka vama plaća po tome koliko klikova možete dovesti na njihovu oglašavačku bazu. S druge strane, ako surađujete s tvrtkom koja radi na CPM osnovi, plaćanje se strogo temelji na tome koliko impresija dovedete na njihove bannere. Drugim riječima, svaki posjetitelj, bez obzira na to što ne klikne na CPM banner koji se prikazuje na vašoj stranici, se broji i kvalificiran je kao impresija, što znači novac za vas. 

Koje je bolje rješenje?

Sve što vam je potrebno jeste malo istraživanja i možda malo eksperimentiranja, no ipak, to bi trebao biti prilično jednostavno za odabir što je najbolje za vaše web stranice. Iz jednog razloga a to je, vaša oblast djelovanja je odlučujući faktor u određivanju koje je oglasno rješenje najbolje za vas.

Na primjer, ako je vaša web stranica na neki način povezana sa zabavom, onda je vjerojatno bolje ići sa CPM rješenjem s obzirom na to da većina PPC tvrtki ne plaća mnogo za svaki pojedini klik koji dolazi od publike povezane sa zabovam (primjećujete da sam rekao “vjerojatno”). Ne kažem da ako je vaša web stranica povezana na neki način sa zabavom, da PPC rješenje uopće ne treba da razmatrate, samo vam navodim što je to što funkcionira i što ne funkcionira za većinu webmaster-e. Ipak zapamtite da svatko može imati različite rezultate.

Ispitivanje ili eksperimentiranje je stvarni ključ sa kojim možete otkriti što je najbolje za vašu web stranicu bez obzira na rezultate drugih ljudi. Tko zna, možda je PPC rješenje koje će vama pružiti odlične rezultate bez obzira što drugi govorili o tome.

Ako radite u oblasti u kojoj se pristojno plaća, onda će biti najbolje da se odlučite za PPC rješenje, iz razloga što bi sa dobrim optimiziranjem vaše stranice za privlaćenje korisnika i bolji odnos klikova mogli jako dobro da zaradite.

Postoje besplatni alati koji vam mogu koristiti za istraživanje kojim možete vidjeti da li vrijedi koristiti PPC rješenje za određenu oblasti, na primjer tu su: Google Keywords Suggester Tool i Spyfu. Korištenje Spyfu-ja bi trebao biti prilično jednostavno, ali sa Google Keywords Suggester Tool, vi u osnovi tražite koliko su oglašivači spremni platiti. Ako je konkurencija izdavača velika, to je dobro. Kao što možete vidjeti, ovaj alat može da se koristi i na obrnut način kako bi si bolje približili oblasti za koje vrijedi ići sa PPC rješenjem.

Na kraju, u svakom slučaju ako ste u mogućnosti da testirate oba rješenja to bi vam bilo najbolje, bolje od bilo koje preporuke ili istraživanja koje možete naći na web-u.