copywriting-onlinetrziste Da li vaši čitatelji rade ono što očekujete od njih? Klikaju li na vaše linkove, naručuju li vaše elektronske knjige, prijavljuju li se za vaš newsletter? Ako ne, onda ćete morati da naučite nekoliko tajni copywriting-a kako bi se vaši čitatelji ponašali u skladu sa vašim željama.

Tehnika djeluje kao daljinski upravljač kako biste vaše čitatelje “potaknuli” da poduzmu akciju. Kliknite ovaj “čarobni gumb” i vidjet ćete kako će se vaši rezultati uveliko poboljšati.

Najveća tajna copywriting-a je: ako želite da vaši čitatelji nešto urade morate im to direktno reći.

Iznenađeni? Nema nikakve tajne ili lukavštine u tome da ako želite da netko učiniti nešto treba onda to da mu kažete, zar ne? To je posve očito. Ali, većina ljudi to ipak ne učini i to je razlog zašto dobivaju slabe rezultate.

Uvjerljivo pisanja treba snažan poziv na akciju

Savjet da im “direktno kažete” je pretvoren u marketinški pojam lijepog naziva “poziv na akciju“. 

Pojam možda zvuči pomalo bombastično međutim, mnoga istraživanja su potvrdila da je direktan poziv na akciju veoma učinkovit i da stvarno djeluje na povećanje broja klikova.

Pozornost čitatelja možete da dobijete na primjer sa odličnim naslovom. Ako niste baš vješti u pisanju naslova, postoje određeni elementi i pravila za pisanje naslova koji vam mogu pomoći u tome.

Nakon što ste dobili pozornosti vaših čitatelja, ukazali ste im sve prednosti koje će dobiti preduzimajući akciju koju želite, vi ipak imate još jednu stvar da uradite.

Morate reći vašim čitaocima točno što učiniti, kako to učiniti i da želite da to učine upravo sada!

Morate biti određeni

U interakciji sa svojim čitateljima morate biti određeni, precizni, ne smije biti nikakve sumnje oko toga šta želite. Na primjer, kada želite da primaju vaš newsletter, pozvat ćete ih na akciju a zatim od njih zatražiti tačno ono što vam treba, njihov e-mail, ime i ostale pojedinosti.

Za copywriter početnike, ovo možda izgleda pomalo čudno, banalno ali za čitatelje, u kontekstu poduzimanja akcije koje bi mogle koštati nešto novca, vremena ili neugodnosti, ova razina detalja stvara čvrsto, udobno razumijevanje o tome što treba učiniti sljedeće i što očekivati.

Ako želite da vaši čitatelji odreaguju na poziv na akciju, koristite specifičan jezik sa jasnim, konkretnim detaljima. Ne ostavljajte bilo kakvo moguće pitanje o tome što želite da se dogodi, tu ne smije biti sumnje ili nejasnoće, i također, nemojte se bojati da budete “previše očigledni”.

Vaši čitatelji nisu glupi

Proveli ste 10 sati pišući poduži članak koji opisuje vaš fascinantan novi proizvod. Detaljno ste opisali proizvod u članku koji ste podjelili na primjer u seriju od 6 članaka na svom blogu, postovali ste na neke društvene mreže, poslali newsletter-e itd., sve ste dobro uradili.

Za vas, i idiot može vidjeti što treba sljedeće da se dogodi, vaši čitatelji treba da kliknu na taj PayPal gumb i naruče vaš proizvod, logično.

Međutim stvarnost je malo drugačija.

Činjenica je da će neki čitatelj pronaći jedan od vaših postova (možda i 4 od serije od 6 članaka) na StumbleUpon i provesti 30 sekundi čitajući podnaslove. Možda će pročitati prvu rečenicu dva puta jer misli da je smiješna, onda će preskočiti veći dio i pročitati posljednji pasus. Ako imate sreće taj čitatelj neće ugasiti vaš post nego će ga samo spustiti i nastavit će da gleda neka videa na YouTube, malo skoknuti na Facebook, chatovati… Nakon nekog vremena, taj čitatelj bi mogao primetiti da ima otvoren vaš post, pa će pročitati vaš prvi pasus i možda neki odjeljak koji mu se čini zanimljiv.

Poenta ovoga je da vaši čitatelji nisu glupi, no, oni imaju i mnogo drugih interesovanja koje se natječu za njihovu pozornost. Tako da, taj čitatelj ne zna što treba sljedeće da učini osim ako mu to ne sricate sa bolnom jasnoćom.

To je razlog zašto linkovi koji kažu “kliknite ovdje“, dokazano prolaze bolje od linkova koji nemaju riječi koji direkto pozivaju na akciju. Možda vam je teško u to povjerovati, ali mnogi korisnici, koji imaju i drugih intresovnja, ne znaju da treba da kliknu ovdje. Morate im to reći.

Probajte i vidjet ćete rezultate.