Od srpnja, Yahoo i Bing su započeli tranziciju svog sustava a prijelaz su završili prošlog tjedna. Postoje neke zanimljive točke u podacima vezanim za Yahoo i Bing koji bi trgovci trebali razumjeti kako što bolje upravljali svojim kampanjama u četvrtom tromjesečju:

  • Povijesno gledano, Bing dokazano ima veći povrat ulaganja (ROI) od Yahoo-a, vođeni sličnim CPC-o ali sa znatno višom stopom pretvorbe.
  • Google sada računa na više od 80 posto potrošnje na PPC oglase u SAD-u, što je gotovo dva postotna boda više u odnosu na prošli kvartal. Google ima najveći tržišni udio, od kada je SearchIgnite počeo sa praćenjem udjela potrošnje među tražilicama, od 2007 godine. Yahoo/Bing će morati naporno raditi ako misle da se kvalitetnije suprostave Google-u.
  • Potrošnja na plaćeno pretraživanje u trećem kvartalu je porasla za 5,8 posto u odnosu na prošlu godinu. Sa srpanjskim rastom od 4,9 posto, rastom u kolovozu od 5,8 posto i rastom u rujnu od 6,7 posto, tržište plaćene pretrage u SAD-a se vidno poboljšava .

Yahoo/Bing brojke, zabrinjavajući trend?

searchignite_onlinetrziste
Iako su brojeke koje se odnose na performanse kombinirajuće platforme bile ohrabrujuće tijekom početne faze tranzicije, te brojke su sada malo nazadovale. Ako pogledate na ukupne performanse Yahoo-a i Bing-a odvojeno prije tranzicije i kombinaciju u prvom tjednu nakon tranzicije, vidjećete sljedeće trendove:

  • Prosječan eCPM diferencijal (SearchIgnite-ova mjera za efektivnu cijenu za tisuću pojavljivanja) između Yahoo/Bing alijanse i Google-a povećao se od -5,33 do -6,19, što odražava pad od 14 posto relativne efikasnosti pretvaranja pojavljivanja u dolare. To je uglavnom zbog pada u relativnom CPC-u.
  • Udio pojavljivanja na kombiniranoj platformi je pao sa 29,6 posto na 25,3 posto, što je rezultiralo sa manjom relativnom potrošnjom novca na kombinirajućoj platformi (sa 21,9 posto na 17,5 posto).

Iako je prerano da se da smisleniji statistički uvidi u performanse, trend ne sluti na dobro za Yahoo/Bing alijansu. Google-ov porast je možda uzrokovan nesigurnošću tranzicije, tako da je ovaj četvrti kvartal izuzetno važan za Yahoo/Bing alijansu kao i za ljude zadužene za marketing na tražilicama.

Što to znači za marketing, savjeti za novu platformu

Kada je riječ o tome kako se snaći sa novom kombinirajućom platformom, postoje dva glavna područja na koja je potrebno da se usredotočite:

  • Kako svoju staru Bing i Yahoo strukturu uskladiti sa novim entitetom kako biste dobili najviše iz njega. Za mnoge oglašivače, to će uključivati stvaranje novog računa sličnog njihovom Google računu. Ovde možete pogledati članak o optimizaciji Microsoft Ad Center-a.
  • Razumijevanje onoga što čini ovu novu platformu različitom od Google-a. Jedna od glavnih razlika jeste sposobnost da u Bing-u primjenite jedinstvene ključne riječi i ponudu za partnerske mreže. Da biste u potpunosti iskoristili prednost ovoga, vaše kampanje bi trebale ciljati Bing-ovu “O&O” pretragu, partnere ili oboje. To će vam omogućiti da učinkovitije optimizirate ključne riječi na temelju publike, kao i da pratite uspješnost između pretraživanja i partnerske mreže.

Još jedna različitost jeste Bing-ova sposobnost demografskog ciljanja, koja trenutačno nije dostupna u Google-u. Biti će veoma zanimljivo vidjeti kakav utjecaj ovo može imati na veću publiku.

Često ste mogli čuti da oglašivači govore: “Povrat investicija kod Bing-a je veća, ali je teško postići volumen”. Pa, sada volumen će biti veći, ali to ne znači da treba očekivati da će se zadržati taj isti ROI.

Oglašivači je veoma pametno da posmatraju promjene u svom povratu investicija (ROI). Nemojte očekivati da će dodatni volumen biti besplatan dar, ali ne treba da mislite da će niži povrat ulaganja značiti da ste nešto krivo uradili. To bi mogla biti samo prirodna pojava u kombinaciji Bing/Yahoo krajolika.