Pretraživač Blekko, projekat vredan 24 miliona dolara koji je tri godine bio u izradi danas je lansirao svoju javnu beta. Sa ovim zvaničnim lansiranjem, Blekko takođe pokreće nekoliko novih funkcija dizajniranih i za mainstream i za sajt super korisnike.

Blekko je dizajniran da eliminiše nepoželjne rezultata pretrage (spam), omogućavajući korisnicima da pretražuju samo podskup web-a preko svoje slashtag tehnologije.

Najznačajnija nadogradnja Blekko pretraživača je slashtags dodatak koji automatski prikazuje upite koji spadaju u jednu od sedam kategorija: fakulteti, zdravlje, automobili, lične finansije, tekstovi, recepti i hoteli. Svaki put kada Blekko korisnik, unese upit koji spada u jednu od ovih kategorija, Blekko će automatski dodati odgovarajući slashtag na upit i ograničiti rezultate pretrage samo na podskup URL adrese koji spada pod taj slashtag.

Tehnologije koja se nalazi iza ovih auto-slashtags je razvijena kroz opsežno istraživanje i fazu razvoja koja uključuje analizu odnosa između rezultata upita i vrste spam-a koji se obično generiše.

Blekko je testirao ovo rešenje sa oko 8000 beta testera koji su napravili više od 3000 različitih slashtags. Blekko navodi da se 11% korisnika iz postojeće baze vraća na sajt na nedeljnoj osnovi. Direktor Rich Skrenta i osnivač Mike Markson imaju skromne projekcije za neposrednu budućnost, ali smatraju da kada sajt dostigne milion do 2 miliona upita dnevno, može da se govori o njegovoj profitabilnosti.

Blekko je trenutno dostupan na web-u ili kao sajt optimizovan za mobilne uređaje, mada su mobilne aplikacije još uvek u fazi izrade.