Blog-man Ukoliko još uvek nemate svoj blog onda je definitivno vreme da ga pokrenete. Dobro osmišljen blog je izvrstan način da na svoju Internet stranicu privučete veliki broj relevantnih poseta, uglavnom zbog načina na koji blogovi funkcioniraju sa pretraživačima a pogotovo sa Google-om, sa kojeg će na blog da stiže najviše poseta.

Kada optimizujete stranicu, činite to na samoj stranici a i izvan nje. Posao koji obavljate na stranici jest definisanje naslova, Meta podataka i stvaranje sadržaja prema ključnim rečima. Izvan stranice sve se uglavnom svodi na prikupljanje linkova, što možete činiti sami ili ćete ih dobijati od drugih ukoliko imate zanimljiv sadržaj. E, vaš vlastiti blog će da bude jedan od vanjskih izvora prometa.

Također, za pretraživače, dodavanje novog sadržaja je prava poslastica koju oni znaju da nagrade. Konstantno dodavanje sadržaja na blog odražava se na promet i rangiranje za razne fraze ključnih reči a ima dobar uticaj i na unutrašnje, interne linkove. 

Kada vaš blog dostigne dobar promet mogućnosti su velike, možete da ga povežete sa svojom primarnom web stranicom kako bi taj promet preusmerili na nju i pod pretpostavkom da nešto prodajete, povećate samu prodaju.

Imati blog na kojem se konstantno pojavljuje novi sadržaj vremenom će vam donositi sve veći i veći broj novih linkova, a to stvara veliku prednost u odnosu na konkurenciju. Također unutar sadržaja na blogu možete pisati o nekim svojim uslugama ili proizvodima te istovremeno linkovati na te delove na vašoj primarnoj web stranici. Naravno, ne valja preterivati jer bi se blog mogao pretvoriti u klasičnu samopromociju što se kosi s osnovnim razlogom pisanja bloga, a to je donošenje zanimljivog sadržaja čitateljima i pretraživačima. Ujedno, ako preterate sa samoreklamiranjem mogli bi za to da budete kažnjeni i od posetilaca a i od pretraživača.

Povećanje volumena otvara i mogućnost da pojedinačne postove, tagove i kategorije prijavljujete na razne bookmark servise i socijalne mreže, čime opet podižete autoritet svoje stranice.