seo-onlinetrzisteNajfascinantnije stvari u vezi optimizacije za Internet pretraživače (SEO) jesu te njegove konstantne promene. Većina to primećuje kroz promene koje se dešavaju u rezultatima pretraživanja. Postavlja se pitanje, koja je motivacija za ove promene?

Pojednostavljen odgovor bi glasio “povećanje profita”, koji bi bio ispravan, ali ne i potpun. Možda zvuči otrcano, ali potpuni odgovor bi bio povećanje zadovoljstva korisnika.

U stalnoj borbi sa novim preprekama i ograničenjima koje postavljaju programeri vodećih pretraživača, posebno Google-a, oblasti optimizacije za Internet pretraživače postaje sve složenija i sofisticiranija. Pretraživači se trude da unaprede svoje algoritme tako da rezultati budu što kvalitetniji i relevantniji dok sa druge strane, jedini interes webmastera i SEO stručnjaka jeste da njihov sajt bude što bolje rangiran, ne obračajući mnogo pažnje na relevantnost. 

SEO polazi se od dva osnovna uslova a to su da je vaš sajt dostupan pretraživačima i da je vaš sadržaj koncipiran tako da ga pretraživač identifikuje kao relevantan za određene teme i ključne reči.

Dostupnost sajta obezbeđuje se tako što ćete svoje najbitnije stranice registrovati na pretraživačima (na primer, za Google, www.google.com/addurl.html), ne čekajući kada će da vas indeksiraju. Da se „spiders”  ne bi slučajno zaglavili na sajtu, ne preporučuje se korišćenje “frames” ni preterano korišćenje ilustracija i slika kao zamene za tekst jer pretraživači ne čitaju slike, ustvari, čitaju samo ono što se nalazi u tagu “opis” tako da te stranice ne bi bile indeksirane. Najbolje rešenje jeste izgradnja informacione arhitekture sajta sa kojom olakšavate pretraživačima da se lakše snađu i indeksiraju sve relevantne stranice na vašem sajtu.

Što se kriterijuma relevantnosti tiče, ovde važi pravilo da je lokacija najvažnija, a za njom sledi učestalost ključnih reči na stranici. Pretraživači smatraju da su stranice koje sadrže traženu ključnu reč u svom naslovu relevantnije od drugih tako da bi HTML „title tag” trebao da sadrži ključnu reč ili reči. Takođe je važno da se ključna reč pojavljuje pri vrhu strane, recimo u naslovu, podnaslovu ili par početnih paragrafa jer pretraživači smatraju da će stranca relevantna za traženu temu, pomenuti ključnu reč već na početku teksta.

Učestalost je još jedan važan faktor koji meri koliko često se ključna reč pominje na datoj stranici. Što je učestalost ključne reči veća, stranica se smatra relevantnijom. Kako mnogi zloupotrebljavaju ovo pravilo ponavljajući ključne reči desetinama i stotinama puta na istoj strani, pretraživači su uveli svojevrsne kazne za tako nešto i to nazivaju preteranom optimizacijom. Najdrastičnija kazna je neindeksiranje a više o tome pročitajte u članku Preterana optimizacija sajta donosi posledice po vaše rangiranje na pretraživačima.

Izuzetno je bitno i konstantno dodavanje sadržaja. Neophodno je da se sadržaj periodično dodaje i obogaćuje kako bi stranice ostale relevantne za željenu temu. Konstantnost dodavanja sadržaja je izuzetno bitna jer ćete u suprotnom biti kažnjeni drastičnim padom PageRank-a.