Money Grab Da li dovoljno razmišljate o svojoj odredišnoj stranici? Ako ne, to je onda verovatno glavni razlog zašto vaša konverzija, ili što je još važnije vaš prihod, nisu dovoljno visoki.

Zašto je optimizacija odredišne stranice ključna

Ako imate račun koji ima nekoliko hiljada klikova a nema konverziju onda je to problem vezan za odredišnu stranicu.

Prvi korak koji treba da napravite jeste da vidite gde ćete da šaljete promet, bilo da je to početna stranica (to je retkost), stranica kategorija, stranica proizvoda i tako dalje. Razmislite o tome iz perspektive korisnika. Koliko stranica pogledate pre nego što odete sa nekog sajta? Sve? Sumnjam.

Šta se prikazuje u pretraživaču kada se stranica tek učita? To je vrlo bitna stvar. Šta je to što korisnik prvo vidi kada se stranica otvori? 80% ukupnog vreme, 76% klikova dešava se u delu stranice koji je odmah u vidnom polju, stoga, ako poziv na akciju nije tamo, onda i nije bitno koliko je dobra vaša stranica. 

Za svaku stranicu na koju šaljete promet trebalo bi da imate primarni cilj, a to je što želite da na njoj neko uradi. Dakle, ako je reč o e-commerce sajtu onda je sigurno da želite da imate dugme za kupovinu. Znači, sve zavisi od vrste sajta koji imate. Ako je u pitanju lokalno poslovanje onda treba da imate broj telefona i mapu lokacije na kojoj se nalazite, a vaša konverzija mora da bude na toj odredišne stranici i treba da bude iznad preloma stranice, jasno vidljiva sa lako razumljivim sadržajem.

Kako manja konverzija može da znači velike prihode

Ako imamo blog sa ogromnim prometom ali sa katastrofalnom stopom konverzije, postavimo više elemenata konverzije na blog. Ono što će se dogoditi jeste da će ukupna stope konverzije znatno pasti ali će se naš prihod uveliko povećati.

Svako želi da ima što veći promet jer ako nema prometa ne možete ga onda ni konvertovati. Isto tako veliki promet nije sve. Ne možete jednostavno naterati ljude da kupe nešto na vašoj odredišnoj stranici. Korisnici sami moraju da požele da urade ono što želite od njih, vi ih možete malo pogurati u tome sa na primer nekim rasprodajama ili povoljnostima koje nudite. Tu su i stvari poput kliknite ovde koje možete da koristite kako bi povećali stopu konverzije.

Uglavnom, prvo dovedete ljude na svoj sajt pa onda razmišljate kako to da monetarizujete na najbolji način.