wikileaks1 Interpol je objavio “crvenu potjernicu” za osnivačem WikiLeaks-a Julianom Assange kojeg Švedska potražuje zbog optužbi za seksualno nasilje.

Julianom Assange došao je u žižu globalne kontroverze pošto je WikiLeaks objavio oko 250 tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata koji su upalili sve alarme u Washingtonu, a ove optužbe za seksualno nasilje u Švedskoj kategorički odbacuje. On ističe da su optužbe dio kampanje njegovih neistomišljenika.

“Crvena potjernica” omogućava da se nalog za hapšenje pošalje drugim zemljama čime se ubrzava privođenje i pomaže u procesu oko eventualne ekstradicije. Assange-ova trenutna adresa nije poznata i vjeruje se da se seli iz države u državu. Švedski sud je 18. studenog naredio privođenje Julianom Assange-a i otvaranje istrage o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonitu prinudu.

Internet stranica WikiLeaks je u listopadu objavila skoro 400 hiljada povjerljivih američkih dokumenata o ratu u Iraku, takozvane Iračke dnevnike. Ovi dokumenti pokrivaju većinu periodu od maja 2004 godine do marta 2009 godine.