looks-like-this

Google je lansirao ekstenziju koja omogućava korisnicima da blokiraju stranice koje ne želite da budu prikazane u njihovim rezultatima pretrage. Osim što uklanja sve rezultate pretraživanja sa datog domena, Google Chrome Personal Blocklist ekstenzija omogućuje da vidite koje su stranice blokirane, a također vam omogućuje da uredite ovaj popis klikom na ikonu koja se nalazi u gornjem desnom kutu vašeg preglednika.

“Istraživali smo različite algoritme za otkrivanje “farmi sadržaja”, a radi se o sajtovima sa sadržajem niske kvalitete. Jedan od signala koji smo istraživali je eksplicitna povratna informacija od korisnika”, navode iy Google-a.

Dakle, Google je u osnovi koristi povratni signal od korisnika kao dopunu algoritma za otkrivanje farmi sadržaja. Neki bi rekli da je ovo vrlo čudan potez na koji se Google odlučio, s obzirom da korisnici moraju da pronađu ekstenziju (ne čitaju svi tech blogove pa da znaju da postoji), aktivirati je i dosljedno uređivati svoje rezultate kako bi mogli ponuditi neke vrijedne podatke. Tu sad postoji i mogućnost zloupotrebe, jer suparnička farma sadržaja može iskoristiti alat kako bi sabotirala svoju konkurenciju.

Tražilica Blekko nedavno je učinila sličan korak blokirajući 20 najvećih spammy sajtova iz svojih rezultata pretrage u cijelosti. Blekko je do spiska ovih 20 sajtova došao na osnovu informacija svojih korisnika.

Google Personal Blocklist ekstenziju možete preuzeti ovde.

Interesantno je sve ovo što se dešava u zadnje vrijeme oko farmi sadržaja i biće vrlo interesantno pratiti šta će se dalje dešavati i tko će sve biti blokiran i po kom osnovu.