google-one-pass1 Kompanija Apple je jučer predstavio uslugu koja unutar njegove trgovine aplikacija, App Store, omogućuje pretplatu na časopise, novine, video sadržaje i glazbu. Izdavači sadržaja moći će postaviti cijenu i duljinu pretplate, a naplata će se vršiti putem App Store-a. U kompaniji Apple su jučer istakli kako je filozofija vrlo jednostavna, ako Apple dovede novog pretplatnika u App Store, on zadržava 30% prihoda, a ukoliko izdavač dovede postojećeg ili novog pretplatnika u App Store, on dobiva 100% prihoda. Jedino što Apple zahtjeva u drugom slučaju da se ponuda za pretplatu obavlja van App Store-a, no izdavač mora imati istu cijenu unutar i izvan App Store-a.

Samo dan nakon ove objave kompanije Apple,  o svom planu pretplate za App Store, Google je objavio lansiranje Google One Pass, svog online servisa naplate za novine i časopise. Google-ova usluga nudi dvije velike razlike u odnosu na Apple, pružateljima sadržaja će biti omogućeno da zadrže 90 posto prihoda od One Pass prodaje, a izdavači će zadržati kontrolu nad podacima potrošača.

Odlazeći izvršni direktor Google-a, Eric Schmidt, koji je postaje Google-ov izvršni predsjednik u travnju, najavio je Google One Pass u govoru na sveučilištu Humboldt u Berlinu, Njemačka. O ovakvom online sustavu plaćanja se priča već mjesecima, no Google je očito tempirao svoje priopćenje kako bi promicao činjenicu da su njegovi uvjeti povoljniji i fleksibilniji za izdavače od onih koje nudi njihov glavni konkurent, kompanija Apple.

Schmidt je rekao da će Google One Pass u početku biti dostupan izdavačima u Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj, s planom daljnje ekspanzije u budućnosti.

Kao što apetit i tržište sadržaja za mobilne uređaje kao što su smartphone i Tablet konstantno raste ubrzanim tempom, ulozi su vrlo visoki i stvari mogu postati ružne ako dođe do rasprave između pružatelja sadržaja i kompanije Apple, uzrokovane ovim potezom Google-a. Do sada se tvrtke kao što su Amazon, Netflix i Hulu, još nisu izjasnile o Apple-ovim novim uvjetima pretplate, ali kako se čini, one će najvjerojatnije koristiti Google-ov servis jer nudi povoljnije uslove.