linkedin LinkedIn je B2B društvena mreže sa gotovo 90 miliona članova u više od 200 zemalja. Novi članovi se pridružuju mreži skoro svake sekunde. Već neko vreme, LinkedIn Direct Ads su predmet šale u svetu PPC marketinga zbog strašno lošeg povrata ulaganja (ROI), visokih cena po kliku (CPC) i jako loše stope učestalosti klikova (CTR).

Najbolja praksa za DirectAds uključuje:

  • Kreiranje efektivnih oglasa (relevantnih, poziv na akciju, specifičnih)
  • Kreiranje više oglasa za svaku kampanju
  • Ciljanje odgovarajuće publike
  • Podešavanje odgovarajućeg dnevnog budžeta (oglasne stope variraju tokom dana u zavisnosti od upotrebe sajta)
  • Razumeti kako funkcionira licitiranje (Odaberite CPM ili CPC)
  • Poboljšajte performance, pratite CTR i eksperimentišite, usavršavajte

Kao što je i najavljeno, profesionalana društvena mreža LinkedIn je pre IPO, lansirala nove funkcije koje su mnogi čekali već duže vreme: sposobnost da se ciljaju korisnici po određenim kompanijama i veoma precizno navedenim nazivima poslova podvedenih pod određenu industriju.

Ove nove mogućnosti svakako da su od posebne koristi za B2B, a posebno za odjel ljudskih resursa jer pružaju mogućnost da se pronađe i zaposli odgovarajući profil radnika potreban za obavljanje nekog posla. 

Evo nekoliko LinkedIn PPC koraka potrebnih za ciljanje na osnovu naziva poslova, geografski položaj i mesta zapošljavanja.

LinkedIn je donekle kopirao Facebook i ponudio oglašivačima intimniji pristup svojoj poslovno orijentisanoj bazi korisnika. Prema dostupnim podacima, trenutno samo na prostoru SAD-a postoji 43.160.796 LinkedIn članova, ako se tome doda i jako veliki broj članova koji postoji u ostatku sveta dobija se jako plodno tlo za B2B marketing.

Prvi koraci

Prijavite se na svoj LinkedIn nalog i idite na LinkedIn oglase, koji su nedavno preimenovani u “Direct Ads”. Sposobnost da se ciljaju određeni nazivi poslova i mesta za zapošljavanje je nov, radikalan i ono što su mnogi odavno očekivali.

Dajte ime svojoj kampanji, izaberite odredišnu URL adresu, napravite prvi oglas sa onoliko varijacija koliko želite.

Postoje standardne duplirane funkcije tako da nema potrebe da počinjete svaki put od nule. Navedimo na primer da tražimo web programere.

2-onlinetrziste

Ciljanje

Sada izaberite lokaciju. Geolociranje je, mora se reći pomalo razočaravajuće, al šta je tu je.

3-onlinetrziste

Iako Ajax okvir nije ni približno pametan kao “Interest” alat koji se nalazi u Facebook oglasima, ipak je zadovoljavajući za onaj dio posla koji treba da odradi. Malo eksperimentisanja sa LinkedIn predloženim poslovima pruža divan spektar naslova poslova.

4-onlinetrziste

Preciznije Ciljanje

Google pretraga za, na primer [Minneapolis, Minnesota Web Development] daje nam gomilu novih ideja. Razmislite o tome. Što više kompanija optimizuje svoje oglase za Google, to su više ugrožene ovom konkurentnom taktikom!

5-onlinetrziste

Možete izabrati neke koje se nalaza na prve tri stranice Google rezultata pretrage i uneti ih kao što je prikazano na slici, sada su njihovi programeri laka meta vaših oglasa. Interesantno!

6-onlinetrziste

Nećemo sad o tome kako ih ubediti i šta im ponuditi da bi radili za vas, bitno je da ima način kako da dođete do njih!

LinkedIn Grupe

Još jedna opcija za ciljanje u novoj LinkedIn Ads platform je LinkedIn Groups, koje mogu biti veoma moćan alat. Budite kreativni i ne zaboravite da se primenjuje geografsko ciljanje.

7-onlinetrziste

To je to, sačuvajte oglas i počnite sa sledećom kampanjom. Početnici mogu da pogledaju tutorijal, korak po korak, o kreiranju DirectAd ovde.