Alibaba Alibaba, najveća e-komerc kompanija u Kini, je iznenada suočila sa skandalom. Izvršni direktor David Wei Zhe i prvi operativac Elvis Lee Shi-Huei su podneli ostavke, zajedno sa još 100 zaposlenih u sektoru prodaje. Kineski e-komerc gigant Alibaba navodi da su njena dva visoka rukovodioca , izvršni direktor i šef operativaca, koji nisu bili umešani u istragu, podneli ostavku kako bi preuzeli odgovornost, nakon što je istragom otkriveno da je više od 2.000 dobavljača prevarilo kupce, ponekad sa navodnim dosluhom sa kompanijinim osobljem iz prodaje.

Kompanija je u saopštenju navela da je 100 prodajnih predstavnika, ukupan broj yaposlenih je 14.000, koji su navodno umešani u prevaru kupaca otpušteno. Neki supervizori i menadžeri prodaje su ili namerno ili nenamerno učestvovali u prevari kupaca tako što su omogućili da 2.326 dobavljača izbegne mere autentikacije i verifikacije.

Metode počinilaca pokazuju da su projektovane i sistemske i da su organizovane kao napad na integritet Alibaba.com platforme radi ilegalne dobiti. Istraga je zaključila da je radi postizanja kratkoročne finansijske dobiti po svaku cenu, jedan deo naše organizacije, prouzrokovao ozbiljnu štetu našoj kompaniji,

saopštila je kompanija.

Jack Ma, preduzetnički ekspert i bivši nastavnik engleskog jezika koji je osnovao Alibaba.com 1999 godine, rekao je da je šalje snažnu poruku koja treba da ojača poverenje u njegovu kompaniju, koja je cvetala u ovo doba online trgovine i outsourcing-a.

Jedna od naših najvažnijih vrednosti je integritet. To znači integritet naših zaposlenih i integritet našeg online tržišta kao pouzdanog i bezbednog mesta za naše male poslovne korisnike,

navodi se u saopštenju osnivača Jack Ma.

Objavljeno je da će Jonathan Lu Zhaoxi, izvršni direktor Taobao, će zameniti David Wei Zhe na mestu izvršnog direktora kompanije Alibaba. On nije rekao ko će zameniti ostavku COO Elvisa Li Ši-Huei.

Alibaba, sa sedištem u istočnom kineskom gradu Hangzhou, tvrdi da ima više od 56 miliona registrovanih korisnika u više od 240 zemalja i regiona.

Kompanija navodi da je pokrenula istragu nakon što je primećeno povećanje žalbi, vezanih za prevaru, od strane kupaca koji su koristili njihov sajt krajem 2009 godine. Istraga je utvrdila da je 1.219 njenih “Zlatnih dobavljača” koji su se pridružili 2009 godine i 1.107 koji su se pridružili 2010 godine bilo angažovano u prevaru kupaca.

Alibaba je navela da će sarađivati sa vlastima po pitanju dalje istrage kao i po pitanju obeštećenja za kupce. Prosečan iznos za prevare je nešto manji od 1.200 dolara, saopštila je kompanija.

Kompanija je na ime obeštećenja od 2009 godine do danas isplatila 1,7 miliona dolara svima onima koji su se žalili a novac je kompanija obezbedila iz fonda oformljenog za finansiranje situacija kada se utvrdi da je neki kupac prevaren,

navela je portparol kompanije Alibaba, Linda Kozlowski.