facebook-money Facebook želi da postane sledeća velika platformu za e-trgovinu. On je već odlična platforma za izgradnju branda i interakciju sa kupcima.

Za online trgovaca, to znači da mora imati strategiju kako bi što bolje iskoristio moć koju ima Facebook za promociju svog poslovanja.

Ako imate e-commerce sajt i želite da pomoću najpopularnije društvene mreže Facebook povećate svoju prodaju, evo nekoliko stvari koje bi morali znati.

Obavezno se prvo pripremite za ozbiljnu trgovinu. Ne mislite o Facebook ako niste pripremili osnovne stvari, a to su: koje proizvode prodajete, po kojoj ceni, imate li lager, brzo naručivanje i brza isporuka.

Facebook oglasi nisu odgovarajuća opcija za e-commerce sajt. Za razliku od pretraživača, na društvenim mrežama ljudi nemaju nameru da kupuju. Dakle, Facebook oglasi mogu biti odlični za oglašavanje branda, ali ne i za pretvaranje posetilaca u kupce.

Možete da primenite konvencionalni marketing ali to nije dovoljno. Većina onoga što trgovački sajtovi rade na svojim Facebook stranicama je tradicionalni marketing, što znači da na osnovu prodaje nude popuste svoje fanovima. Još jedna dobra ideja je da date svojim Facebook fanovima rani pristup novim proizvodima.

Angažujte svoje korisnike. Razgovarajte sa njima. Dopustite im da na neki način učestvuju i doprinese samom poslovanju. Odgovorite na njihova pitanja. Pokažite da vam je stalo, da slušate njihov glas. Izgradite dvosmernu komunikaciju i zajednicu.

Imajte kvalitetan sadržaj, mada najbolji sadržaj stvaraju sami korisnici. Potrebno je imati aktivan program kako bi podstakli svoje korisnike da komuniciraju sa vama. Privlačan sadržaj je odličan marketing a najbolji sadržaj potiče od vaših korisnika. To znači kritike. Podstaknite svoje korisnike da objave kritike,recenzije, vaših proizvoda, i naglase one najbolje. (Ako vaši korisnici mrze vaš proizvod, vratite se na početak liste, tu je problem).

Integrišite Facebook u svoj web sajt. Ne radi se samo o tome šta se dešava na vašoj Facebook stranici već bi trebali integrisati Facebook u svoj sajt. To znači Like dugme, iznad svakog proizvoda. Na taj način ćete omogućiti ljudima da se povežu sa Faceebook-om i objave svoje mišljenje o proizvodu, koje kasnije mogu da dele sa svojim prijateljima.

Ono što je najvažnije jeste eksperiment! Ne plašite se da probavate nove stvari i kako bi videli šta je to što za vaše poslovanje najbolje funkcioniše.