tomtom_go_930_stock Proizvođač navigacionih uređaja, TomTom, ispričao se što je podatke o vožnji koju je prikupljao od kupaca, prosljeđivao policiji koja ih je koristila za lov na motoriste koji prebrzo voze.

Podaci, koji uključuju i povijest brzine, su prodavani lokalnim i regionalnim vlastima u Nizozemskoj, a korišteni su kao pomoć policiji u postavljanju zamki za brzu vožnju. Kako sve više smartphone uređaja nudi uslugu GPS navigacije, TomTom je bio prisiljen kompenzirati taj pad profita povećanjem prodaje u drugim područjima, uključujući i prodaju podataka o prometu.

U svom izvinjenju jučer, najveći europski proizvođač uređaja za satelitsku navigaciju izujavio je da je prodavao podatke vjerujući da će to unaprijediti sigurnost u prometu i smanjiti zagušenja na cestama.

Mi nismo mogli ni zamisliti da će se podaci koristiti na ovaj naćin i mnogi naši klijenti opravdano su nezadovoljni zbog toga. Lincencni ugovori će spriječiti ovu vrstu korištenja u budućnosti,

priopćio je izvršni direktor Harold Goddijn.

Kompanija TomTom navodi da su sve informacije koje je su prodate, bile anonimne, što i nije neki garan korisnicima. Ranije tvrdnje o anonimnost podataka, rezultirale su strašnim stvarima, pa je tako AOL dijelio 20 milijuna pretraživanja, Netflix dopustio da se pregledavaju navike korisnika itd.

Nije teško zamisliti mnoge scenarije o načinima korištenja podataka koje prikuplja TomTom a koje se odnose na veoma osjetljive podatke o korisnicima, kao što su gdje oni žive i rade, kada kreću na posao i ostalo.