773187_sim_card Apple je predložio standard za novu, manju SIM (Subscriber Identity Module) karticu, u nastojanju da se osloboditi više prostora u budućim smartphone uređajima.

Predstavnici europskog standardizacijskog tijela ETSI, potvrdili su da je kompanija Apple predloži novi standard za SIM kartice, ali da za sada još nema odluke o prihvatanju prijedlog. Predstavnici ETSI-a ističu kako proces može potrajati više od godinu dana ukoliko postoji veliko neslaganje između predstavnika industrije ali ukoliko ne bude značajnijih neslaganja, cijeli proces bi se mogao završiti za nekoliko mjeseci.

Postoji jako mnogo različitih stvari koje idu uz današnje smartphone uređaje, tako da bi ušteda prostora bila velika stvar za proizvođače. Dio motivacije koju ima kompanija Apple u vezi nove SIM kartice jeste želja kompanije da pokaže da može da sudjeluje u razvoju standarda na tržištu mobilnih telefona, a ne samo da radi po svome. Smanjenje SIM kartice će rezultirati problemom s kompatibilnošću ali, operateri to mogu da riješe pomoću uloška koji bi omogućavao da se manje kartice koriste u starijim telefonima,

navodi Carolina Milanesi, potpredsjednik tvrtke Gartner.

Apple nije jedini koji rade na novoj generaciji SIM kartice. Operatori na primjer, planiraju da stave NFC (Near Field Communication) na kartice. Stavljanjem NFC-a na SIM karticu umjesto integriracije u telefon olakšat za ljudima da zadrže svoje mobilne novčanike kada kupe novi mobitel, navodi mobilni operater Orange.

SIM kartica je još uvijek netaknuti resurs koji se može inteligentnije iskoristiti ali, stavljanjem više mogućnosti na SIM karticu daje se i više kontrole operatorima,

naglašava Carolina Milanesi.