apple Mnogi online mediji prenose vijest da je kompanija Apple u ozbiljnim pregovorima sa Nuance Communications. Potencijalni sporazum između Apple i kompanije Nuance sugerira da Apple nastoji da obezbjedi nove mogućnosti prepoznavanje glasa za svoj iOS 5.

Direktni rival kompanije Apple je Google, koji ima svoj vlastiti okvir za prepoznavanje glasa. No, problemi s Google prepoznavanjem glasa i transkripcijom su stvari već dobro poznate svima. Postoji jako mnogo dokumentiranih primjera neuspjelih i neugodnih primjena Google prepoznavanja glasa, koji se mogu pronaći na blogovima, YouTube itd.

Bez obzira na sve mane, Google koristi svoju tehnologiju za prepoznavanje glasa u Android-u ali i za pružanje funkcionalnosti koja nedostaje Apple iOS. Apple iOS uključuje neke osnovne glasovne naredbe za interakciju s kontaktima ili iPod aplikaijama, ali prepoznavanje glasa u Android-u korisnicima omogućuju interakciju s mobilnim OS koristeći svoj glas, za pretraživanje, diktiranje e-pošte, unos smjerova u mapama, i još mnogo toga.

Postoje aplikacije kao što su Bing i Dragon Dictation, razvijen od strane Nuance, koji donosi sposobnost prepoznavanje glasa i naredbi za iPhone i iPad. Također, Dragon Dictation možete koristiti za točno speech-to-text prepoznavanje glasa koje možete poslati na Twitter, postovati na Facebook, poslati u obliku SMS-a na drugi mobilni telefon, i još mnogo toga.

Prema nekim navodima, eventualni dogovor o kupovini kompanije Nuance, bi Apple moglo da košta gotovo 6 milijardi dolara, tako da mnogi pretpostavljaju da razgovori ipak idu u pravcu da se napravi neka vrsta partnerstva koje bi bilo povoljno za obje kompanije a koje bi također moglo definirati i budućnost iOS-a.

Prepoznavanje jezika, postoje glasine, igra veliku ulogu u budućnosti iOS-a. Prošle godine, Apple je kupio još jednu kompaniju za prepoznavanje govora, Siri, koja se temelji na tehnologiji kompanije Nuance. Postigne li dogovor, Apple bi mogao ugraditi tehnologiju za prepoznavanje glasa koja stoji iza Dragon Dictation u osnovnu funkcionalnost iOS 5 i proširiti mogućnosti glasovnih naredbi u iPhone i iPad-u, u cilju bolje konkurencije Android-u u ovom segmentu funkcionalnosti.