thumb_350x250_2910 Sa kompjuterskim kriminalom koji je sada već druga kriminalna aktivnost u svetu, mere kao što su stvaranje "Internet Interpola" i bolja saradnja između međunarodnih agencija za sprovođenje zakona su potrebni ako se eli smanjiti broj kriminalnih aktivnosti u budućnosti, ističe osnivač kompanije Kaspersky Labs i stručnjak za bezbednost, Eugene Kaspersky.

Govoreći na AusCERT 2011, Eugene Kaspersky navodi da su poslednjih pet godina pokazale da je ovo "zlatno doba" sajber kriminala, koji je sada na drugom mestu liste najznačajnijih kriminalnih aktivnosti, odmah iza trgovine drogom.

Zajedno sa svojim enormnim rastom, kompjuterski kriminal se pokazao kao žestok protivnik protiv koga se teško boriti zbog kombinacije svoje tajne prirode i underground foruma uz nedostatak saradnje između Internacionalni anti- sajberkriminalnih, policijskih snaga.

Neki sajber kriminalci koji nisu sa engleskog govornog područja ne puštaju zlonamerne programe (malware) u sopstvenim zemljama, jer ne žele da ih policija poveže sa tim nedozvoljenim aktivnostima. Rešenje za ovaj problem bi moglo biti uspostavljanje Internet Interpol-a (međunarodne policija), koji bi vodio istrage kompjuterskog kriminala. O ovome se govori već 10 godina i skoro ništa se nije uradilo po tom pitanju.Pre ili kasnije morat ćemo uspostaviti Internet Interpol. Ja sam takođe zagovornik Internet pasoša i online ID-a. Neke zemlje već sada predstavljaju ovu ideju, tako da ćemo ih možda za 15 godina svi imati,

naglašava Kaspersky.

O ideji jedinstvenog sigurnog sajber-prostora se već razgovaralo u Evropi. U februaru ove godine, na tajnom sastanku Saveta Evropske Unije, političari su razgovarali o planovima za stvaranje "virtuelne Šengenske granice", gde bi se od ISP-ova tražilo da blokiraju "nezakoniti sadržaj" koji dolazi izvan ove zone.

Online identifikacija takođe može da pomogne u zaustavljanju kriminalaca po pitanju krađa identiteta tako što bi se vršila online pretraživanje za skeniranim pasošom. Opisujući sebe kao "optimistični paranoid" kada je u pitanju online bezbednost, ipak navodi da je nekoliko ponuda Cloud bezbednosti uspelo da napravi prodor u borbi protiv zlonamernih programa. Životni vek novih zlonamernih programa je vrlo kratak jer negovo distribuiranje biva presretnuto sa Cloud bezbednosti. Nažalost, oni ne mogu zaustaviti sve, ali je isto tako jako komplikovano razvijati ovu vrstu zlonamernih programa (malware), koji bi zaobilazili Cloud bezbednost,

dodaje u svom izlaganju Eugene Kaspersky.