neuron Tim znanstvenika je sastavljen u Švicarskoj i Njemačkoj kako bi se nastavio jedinstveni cilj, izgradnju računalnog modela ljudskog mozga. Tim pod nazivom Human Brain Project, kojeg su mediji prozvali „Tim Frankenštajn„ upravo vodi razgovore sa EU oko potpore vrijedne milijardu funti.

Znanstvenici tvrde da uspjeh ovog projekta može dovesti do lijekova za razne bolesti poput Parkinsonove kao i do razvoja inteligentnih robota i superračunala koji bi bili daleko superiorniji u poređenju sa postojećim.

Henry Markram, neuroznanstvenik na Ecole Polytechnique Federativna, Lausanne, Švicarska, okupio je tim od devet vodećih europskih znanstvenika za ovaj projekat.

Ovo je jedan od tri najveća izazova za čovječanstvo. Mi, kao ljudi, moramo razumjeti zemlju, svemir i mozak. Mi moramo shvatiti što je to što nas čini ljudima,

izjavio je Henry Markram.

Znanstvenici i istraživači koji rade u timu Human Brain Project, vjeruju da ako uspiju osigurati ova sredstva, da će biti u stanju da repliciraju čovjekov najvitalniji organ za 12 godina.

Ako ovaj tim uspije u svojim namjerama benefiti će biti ogromni. Farmaceutske kompanije bi na primjer mogle dramatično da skrate vrijeme ispitivanja nekog lijeka, da izbjegnu testiranje na ljudima, testirajući nove lijekove na kompjuterskom modelu.

Superračunalima koja se nalaze u istraživačkom centaru Julich, u blizini Kolna, je dodjeljena vitalna uloga u istraživanjima koja će uključivati po riječima Henry ​​Makram-a „tsunamije podataka“.

Katrin Amunts, neuroznanstvenica, je počela raditi na detaljnom atlasu mozga koji podrazumeva isjecaje jednog na 8.000 dijelova koji se zatim digitaliziraju sa skenerom.

Nije nemoguće napraviti ljudski mozak. Mi to možemo uraditi za nešto više od 10 godina. To će, kada uspješno završimo, pomoći više od dvije milijarde ljudi koji pate od neke vrste moždanog oštećenja,

navodi Henry Markram.