botnet Prema nekim izvještajima, FBI bi uskoro od Američkih korisnika Interneta mogao da zatraži dozvolu za ulazak na njihov računar kako bi izbrisali nešto, što i ne znaju da imaju a ne bi trebali da imaju na svojim računarima.

U prvim potezima u sprovođenju zakona kako bi Internet učinili što sigurnijim, FBI radi na suzbijanju i potpunoj eliminaciji Ruskog kompjuterskog kriminala, koji je porobio miliona ličnih računara a verovatno i uspio da pristupi Američkim diplomatskim, vojnim i zakonodavstvenim kompjuterskim sistemima.

U svojim nastojanjima da potpuno uništi kriminalni "botnet", FBI se odlučio na veoma agresivan korak koji je alarmira prava na privatnost, uklanjanjem malware-a iz računara u mreži. Kako navode, sreća je da sve što treba da se ukloni jeste malware.

Meta FBI je "Robot Network", koja je nazvana od istražitelja "Coreflood botnet". To je svetska mreža kreirana od strane Ruskih sajber kriminalaca i koja je preuzela kontrolu od 2,3 miliona personalnih računara. Ova mreža već godinama, dok nije otkivena, usisava ogromne količine podataka od Američkih korisnika Interneta u koje spadaju i finansijski podaci građana ali i mnogi Vladini podaci.

Više od milion personalnih računara je regrutovana u botnet na prostoru SAD-a, navodi se u podnesku Sudu koje je prošli mesec podnelo Department of Justice.

Prema FBI navodima, pre tri godine, Coreflood botnet mreža je isisavala oko gigabajt raznoraznih podataka dnevno ili oko 500 gigabajta godišnje.

U nekom trenutku, istražitelji su otkrili da Coreflood vraća u Rusiju "Master Key" pristup računarskim sistemima koji pripadaju najmanje jednoj od Američkih ambasada na Bliskom Istoku, što je naravno dovelo do velike nervoze i zabrinutosti Američkih Vlasti.

Takođe, od ove godine, Coreflood botnet mreža je asimilovala u svoj deo Američke mreže i stotine hiljada računara koji pripadaju vlastima 17 država ili lokalnih Vladinih agencija, uključujući i jedan policijski odel, tri aerodrome, pet banaka ili finansijskih institucija, oko 30 koledža i univerziteta, kao i oko 20 bolnica ili ustanova koje se bave zdravstvenom zaštitom, na stotine kompanija, i još mnog toga, navodi Department of Justice.

Anoniman i jeftin za izgradnju, botnet je za kriminalce skoro idealna Internet platforma, za napade u cilju gašenja kompanijskih sajtova a naročito za sitne krađa ličnih bankarskih akreditiva. Antivirus kompanija Symantec je prijavila skoro 7 miliona botnet mreža na Internetu u 2009 godini. Milioni kriminalnih botnet mreža rade na Internetu danas, pretvarajući personalne računare pojedinaca u "zombije" ili "botovi", koji će izvršiti sve što njihovi gospodari zatraže od njih, a vlasnik računara, naravno, nema nikakvo saznanje o tome.