images Juniper Networks je danas objavila studiju koja se bavila potencijalnim prijetnjama za mobilne tehnologije. Ova studija je otkrila 400 posto povećanja Android malware-a. Osim toga, također se vidi i da su i kompanije i korisnici mobilnih uređaja izloženi rekordnom broju sigurnosnih prijetnji, uključujući i visoko ciljanih Wi-Fi napada.

Jedan od najuznemirujućih rezultata istraživanja bila je činjenica da je najveća distribucija točka za mobilni malware, preuzimanje aplikacija. Zbog ovo ogromnog, 400 postotno povećanje zlonamjernih programa za Android, krajnje je vrijeme da korisnici počnu da koriste neku od dostupnih Antivirus aplikacija. Android nije jedini medij na koji su napadi znatno povećani u posljednje vrijeme. Pa tako, prema istraživanju koje je sprovela kompanija AVG Technologies, Facebook je uz Android doživjeo najveći porast zlonamjernih kampanja, ako ćemo preciznije, tri puta više u odnosu na prošlu godinu.

Studija Juniper Networks također otkriva rizike SMS-a, što je posebno uznemirujuće, jer je to najviše korištena aktivnost na mobitelima. U tom smislu, treba napomenuti da 17 posto svih prijavljenih infekcija došlo putem SMS trojanaca, a ono što se dešava jeste da se šalje SMS poruka na visokotarifne brojeva, zbog kojih žrtva plaća velike račune. Studija je također napomenula da 20 posto svih tinejdžera priznaje da šalje eksplicitan ili neprikladan sadržaj sa mobilnog uređaja.

Neka ovo bude poziv na buđenje za sve korisnike, da počnu da obraćaju pažnju na sadržaj i aplikacije koje preuzimaju na svoje mobitele.