google-logo_2 Google je pod istragom Američkog Ministarstva Pravosuđa u vezi sa programom oglašavanja. S tim u vezi, kompanija je izdvojila 500 milijuna dolara za potencijalne rezolucije.

Kompanija je tako revidirala svoju dobit za prvi kvartal, sa 2,3 milijarde dolaran na i,8 milijardi dolara. U svom kvartalnom izvješću podnesenom Komisiji za vrijednosne papire, Google je naveo da je u svibnju odvojio 500 milijuna dolara koji bi bili korišteni u vezi “s potencijalnom rezolucijom istrage Ministarstva Pravosuđa o uporabi Google oglašavanja od strane određenih oglašivača”.

Iako se ne može predvidjeti konačan ishod predmeta, Google navodi da vjeruje da to neće imati materijalno značajan negativan utjecaj na njegovo poslovanje, konsolidiranu financijsku poziciju i rezultate operacija.

Kompanija nije željela da pojasni zašto je uzet novac retroaktivno sa računa prvog tromjesečja, koje je završeno 31 ožujka, kao ni kome bi to oni morali platiti u slučaju da se donese neka rezolucija.

Istrage koju protiv kompanije Google vodi Američko Ministarstvo Pravosuđa je jedno od mnogih sa kojima se kompanija suočava širom svijeta. Juče je kompanija morala da pruži obrazloženje Odboru Senata na temu privatnosti koja se odnosi na mobilne uređaje, u svjetlu nedavnih izvješća da su i Google i Apple prikupljali podataka o lokaciji Android i iPhone korisnika bez njihova dopuštenja.